TIP

Čo je zdravšie: maslo alebo olej?

Čo je zdravšie: maslo alebo olej?

Author:

Marek Leško

29.03.2018

Okolo rôznych druhov tukov koluje veľa mýtov, mylných predstáv a poloprávd. Často sa im nesprávne pripisujú srdcové choroby, ateroskleróza alebo nadváha. Mnohí ľudia sa dokonca rozhodnú povestné tuky zo svojho jedálnička vylúčiť. Pritom mnohí odborníci na výživu zastávajú názor, že sú nevyhnutnou súčasťou stravy a že sacharidy sú škodlivejšie ako tuky. Dnes sa pozrieme na maslo a olej, ktoré sú prítomné takmer v každej domácnosti - sú naším nepriateľom alebo spojencom? Poďme to zistiť!

Maslo

Maslo, zoonotický produkt

Maslo je prírodný produkt, ktorý sa vyrába zo smotany z kravského, menej z ovčieho alebo kozieho  mlieka. Samozrejme, hovoríme o pravom masle, ktoré obsahuje približne 82 % tuku. Obsahuje teda prirodzené živočíšne bielkoviny, vďaka ktorým sa pri vyprážaní na masle ľahko pripáli. Preto sa na spracovanie výrobkov na panvici pri vysokých teplotách odporúča prepustené maslo, tiež známe ako ghí. 

Čo je pravé maslo?

Názov maslo je vyhradený pre výrobky bez prímesí rastlinných tukov s určitým obsahom mliečneho tuku (80 - 90 % pre maslo (najviac 16 % vody a 2 % sušiny netučného mlieka), 60 - 62 % pre 3/4-tučné maslo, 39 - 41 % pre polotučné maslo).

Cenné zložky masla

Maslo obsahuje veľa vitamínu A, ktorému vďačíme okrem iného za dobrý zrak. Ovplyvňuje aj rastové procesy, preto je nevyhnutnou zložkou stravy tých najmenších.

Maslo nám dodáva aj vitamín D, o ktorom všetci vieme, že je zodpovedný za zdravé zuby a silné kosti. A vďaka obsahu vitamínu E pomáha maslo spomaľovať procesy starnutia v našom tele.

Jedinečná chuť!

Okrem všetkých týchto zložiek má maslo aj vynikajúcu chuť. Pečivo s maslom je chrumkavé a voňavé, zatiaľ čo miešané vajíčka na masle sú... no, je to jednoducho pochúťka! Maslo je tiež nenahraditeľnou zložkou lahodnej holandskej omáčky a domácich sendvičov. Chrumkavá kaiserka s trochou čerstvého masla - kto z nás by povedal Nie?

Účinky masla na naše zdravie

Skrýva teda maslová kocka vôbec nejaké nevýhody? Bohužiaľ, áno. Vďaka vysokému obsahu nasýtených tukov je maslo veľmi kalorické a bohaté na cholesterol. Avšak podobne ako iné tuky živočíšneho pôvodu: syr, bravčová masť, mlieko, aj maslo je pre telo cenným zdrojom energie. Okrem toho tieto tuky chránia vnútorné orgány pred poškodením. Naopak, výsledky najnovších výskumov ukazujú, že nasýtené mastné kyseliny neprispievajú k riziku infarktu a mozgovej mŕtvice, ako sa všeobecne predpokladá.

Maslo neprehrievať

Je dôležité si uvedomiť, že maslo nie je vhodné na vyprážanie (pokiaľ nie je prepustené)!

Severský nôž na maslo
Špachtle na formovanie masla Kilner

Poctivý olej?

Olej starý (takmer) ako svet

Olivový olej sa lisoval z olivovníka už pred mnohými storočiami - olej vyrábali už starí Gréci, po nich Rimania a stredovekí mnísi v európskych kláštoroch.... Zaujímavé je, že olivovník sa dožíva až 2 000 rokov, takže olej, ktorý sa konzumuje dnes, je ten istý olej, ktorý sa získaval pred mnohými rokmi! Ďalšou zaujímavosťou je, že olivovník kvitne po celý rok a prináša ovocie až do konca svojho života.

Zber olív

Zber olív sa koná na jeseň. Olivy sa spolu s kôstkami rozdrvia a vylisuje sa z nich šťava. Po odstredení a prefiltrovaní vody sa získa čistý olivový olej. Z 500 kg olív sa získa približne 57 litrov oleja.

Olej plný zdravia

Táto stredomorská pochúťka si našla čestné miesto aj v poľskej kuchyni. Je to správne? Olivový olej je bohatý na vitamíny A, D, E a K. Má preto priaznivý vplyv na stav našej pokožky, kostí a zubov. Má tiež protizápalový účinok a často sa osvedčuje v boji proti alergiám. Je vynikajúcim doplnkom šalátov, omáčok a marinád. Je vhodný aj na vyprážanie, hoci je lepšie používať menej kvalitný olej, aby sa neplytvalo živinami.

A aký typ oleja si vybrať? Nie je to také jednoduché!

Kupujte extra panenský - je najzdravší!

Existujú teda nejaké nevýhody? Ako všetky tuky, aj tento je v nadmernom množstve škodlivý. Aj pri jeho výbere musíme byť veľmi opatrní - najviac zdravotných a chuťových benefitov nájdeme v nefiltrovanom extra panenskom oleji.

Typ olejaVlastnosti
EXTRA PANENSKÝ OLEJIde o produkt najvyššej kvality - získava sa lisovaním za studena z panenského oleja, je to úplne prírodný tuk bez akýchkoľvek prísad, má zelenkastú farbu a je hustý. Môže sa používať aj ako šalátová zálievka, najlepšie však surový. Obsah kyselín v extra panenskom olivovom oleji nepresahuje 0,08 %.
 Panenský olivový olej je tiež panenský výrobok, ale jeho úroveň kyslosti je vyššia ako 0,08 %, ale nižšia ako 2 %. Dobre sa hodí na vyprážanie, varenie a ako prísada do šalátov.
LAMPANTOVÝ OLEJTento typ olivového oleja sa podrobuje rafinácii, t. j. zahrievaniu. Zahrievaním olej stráca chuť, vôňu, polyfenoly a vitamíny, preto sa potom mieša v správnom pomere s panenským alebo extra panenským olejom.
OLEJ Z OLIVOVÝCH VÝLISKOVTento typ zahŕňa olej sansa (taliansky názov) a olej pomace (anglický názov). Ide o produkty najnižšej kvality, ktoré sa získavajú zo zvyškov po procese lisovania. Pridávajú sa do nich chemické rozpúšťadlá, pričom vo výrobku zostáva len málo samotného oleja. Olej z olivových výliskov prechádza rafináciou, vďaka ktorej je vhodný na konzumáciu.

 

dávkovač oleja taliansky
Dávkovač oleja a octu Kitchen Craft

Ako skladovať maslo a olej?

Maslo

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia nie je chladnička jediným miestom, kde ho môžeme skladovať. Nie je nebezpečné uchovávať ho pri izbovej teplote - obsahuje len niekoľko percent vody, takže nejde o prostredie, ktoré by bolo priaznivé pre rast baktérií. Dbajme však na to, aby bol v čistej nádobe s krytom. Najlepším riešením sú známe maselničky, ktoré sú nielen praktické, ale aj pekné. Vyberte si podľa svojho vkusu.

-15%
Maselnička Lave Gris

55,10 €55,10 €

Maselnička Lave Gris

Villeroy & Boch

Odosielame do 10 pracovných dní

-15%
Maselnička Lave Glace

55,10 €55,10 €

Maselnička Lave Glace

Villeroy & Boch

Odosielame do 10 pracovných dní

Maselnička Barro

od 37,20 €

Maselnička Barro

Hay

3 varianty

Maselnička Le Creuset dyne ohnivo oranžová

69,80 €

Maselnička Le Creuset dyne ohnivo oranžová

Le Creuset

Odosielame do 24 h

Olivový olej

Olivový olej by sa mal skladovať mimo dosahu svetla a na chladnom mieste. Vyhnite sa však chladničke, pretože príliš nízka teplota môže spôsobiť jeho stuhnutie. Môžete ho uchovávať v pôvodnom obale alebo ho naliať do špeciálneho dávkovača. Rozhodne odporúčame druhú možnosť - dávkovač je praktický a bude aj skvelou ozdobou krásne prestretého stola. Jeho vzhľad by mal ladiť s dekorom vašej kuchyne alebo jedálne. Môžete si vybrať z keramických, sklenených alebo oceľových dávkovačov. Vložte do nich svoje obľúbené bylinky a koreniny a olej získa jedinečnú vôňu. Skvelým riešením sú originálne dávkovače na olej a ocot 2 v 1. S nimi môžete ochutiť svoj obľúbený šalát jedným ťahom.

Dávkovač na olej s rozprašovačom Singles

19,00 €

Dávkovač na olej s rozprašovačom Singles

Zone Denmark

Odosielame do 24 h

Dávkovač na olej alebo ocot Billund 260 ml

od 33,40 €

Dávkovač na olej alebo ocot Billund 260 ml

Crushgrind

2 varianty

Dávkovače na olej a ocot Lekue 2 ks

29,90 €

Dávkovače na olej a ocot Lekue 2 ks

Lekue

Odosielame do 10 pracovných dní

Dávkovač na olej Lekue

15,30 €

Dávkovač na olej Lekue

Lekue

Odosielame do 10 pracovných dní

Výhody a nevýhody - olej alebo maslo?

Výhody a nevýhody masla

Výhody:

  • Obsahuje prospešné vitamíny A, D a E,
  • dodáva energiu a chráni vnútorné orgány,
  • Chutí vynikajúco a je doplnkom mnohých jedál!

Nevýhody:

  • Obsahuje veľa nasýtených tukov a zvyšuje hladinu cholesterolu,
  • Nemôže sa na ňom vyprážať - pokiaľ nie je prečistený,
  • Žltne, preto sa musí správne skladovať.

Výhody a nevýhody oleja

Výhody:

  • Obsahuje prospešné vitamíny A, D, E a K,
  • pôsobí protizápalovo a je vhodný pre pokožku,
  • Chutí výborne s bagetou aj v šaláte,
  • Dá sa kombinovať s balzamikovým octom na prípravu omáčok.

Nevýhody:

  • Existuje niekoľko druhov, často jeho deklarovaná kvalita kolíše, pretože výrobci chcú ušetriť miešaním extra panenského s menej kvalitnými olejmi
Maslo aj olej sú základnými zložkami zdravej a vyváženej stravy. Mali by sa však používať len kvalitné výrobky. Ak sa konzumujú v primeranom množstve, majú priaznivý vplyv na naše zdravie, vzhľad a pohodu.
 
dávkovač oleja taliansky
Dávkovač oleja a octu Kitchen Craft
Hello Functionals Dávkovač oleja WMF