TIP

Ako správne pripraviť steak? Sprievodca krok za krokom

Ako správne pripraviť steak? Sprievodca krok za krokom

Author:

Marek Leško

01.07.2024

Hovädzí steak je klasikou americkej kuchyne. Príprava dokonalého steaku je skutočné umenie, ktoré však zvládne každý z nás. Stačí si osvojiť niekoľko jednoduchých pravidiel. Ako dlho mäso nechať na panvici? Ako pripraviť hovädzí steak, aby vždy chutil skvele? Máme osvedčený recept.

Výber správneho mäsa na steak

Ako pripraviť steak? Jednou zo záruk prípravy dokonalého pokrmu je výber správneho druhu mäsa. Čím je kvalitnejšie, t. j. mladšie, čerstvejšie, z kvalitného hovädzieho mäsa, tým bude steak chutnejší. Malo by to byť hovädzie mäso z mäsitého plemena kráv alebo býkov, ochutené. Odborníci upozorňujú, že tí, ktorí uprednostňujú najjemnejšie mäso z hľadiska štruktúry a chuti, by si mali vybrať steak z hovädzej sviečkovice. Dobrou voľbou je aj steak z roastbeef, steak z entrecote, hoci sa zdôrazňuje, že steaky z tohto druhu mäsa už nebudú také jemné a šťavnaté, čo však neznamená menej chutné. Je to ideálna voľba pre milovníkov intenzívnej a výraznej chuti hovädzieho mäsa.

Pri výbere mäsa venujte pozornosť množstvu tuku. Týka sa to tak jemných tukových usadenín vo vnútri mäsa, tzv. mramorovania, ako aj tukovej vrstvy okolo steaku. Tuk je totiž nositeľom chuti a práve vďaka správnemu množstvu tuku v mäse je steak jemný, šťavnatý a aromatický.

steak na grile
stredne prepečený steak

Mäso správne pripravte na tepelné spracovanie

  • Vyberte mäso z chladničky dostatočne skoro

Pred vhodením na panvicu by ste mali steak vybrať z chladničky aspoň 30 minút pred plánovanou tepelnou úpravou. Je tiež dobré osušiť ho papierovou utierkou. Ako pripraviť hovädzí steak? Nezabudnite, že na panvicu nikdy nedávajte studené mäso, pretože sa tým rýchlo zníži teplota panvice, čo následne spôsobí nerovnomerné prepečenie mäsa. Hoci bude mať hnedú farbu, vo vnútri bude studené a surové.

  • Mäso pred opekaním okoreňte

Jedným z kulinárskych mýtov je, že steak by sa pred opekaním nemal osoliť. Nie je to pravda! Je pravda, že pri solení z mäsa vyteká šťava, ale ochutenie steaku bezprostredne pred vložením na panvicu nemá vplyv na jeho šťavnatosť. Okrem toho mäso počas pečenia mäkne, takže ak ho pred vložením na panvicu nesolíte, soľ doň neprenikne. Pokiaľ ide o korenie, malo by sa do steaku pridávať až po jeho vybratí z panvice, pretože korenie sa počas opekania spáli.

Výber správnej panvice na steaky

Vyberte si správnu panvicu

Aby sme vám uľahčili hľadanie, máme záložku "panvice na steaky". Nájdete ich tu!

 

Ako pripravujete steak? Ďalšou zo záruk dokonale prepečeného steaku je výber kvalitnej steakovej panvice. Mala by to byť panvica s hrubým dnom, rovnomerne rozohriata, ktorá akumuluje teplo a následne ho odovzdáva pripravovanému pokrmu. Na čom opekať steaky?

Oceľová panvica na grilovanie

Ideálnou voľbou na prípravu steakov je oceľová panvica, ktorá zaručuje skvelé rozloženie tepla a rovnomerný ohrev. Nezabudnite však panvicu pred vložením mäsa veľmi dobre nahriať a vymastiť.

Ideálna panvica na prípravu steakov by mala byť vyrobená z kvalitnej ocele a mať o niečo hrubšie dno. Prečítajte si aj náš návod, ako pripravovať jedlá na panvici zdravo.

Panvica Pots & Pans 20 cm

77,10 €

Panvica Pots & Pans 20 cm

A di Alessi

3 varianty

Panvica Eva Trio Copper Line

151,00 €

Panvica Eva Trio Copper Line

Eva Solo

Odosielame do 3 pracovných dní

Panvica Zwilling Pro plytká 20 cm

88,40 €

Panvica Zwilling Pro plytká 20 cm

Zwilling

4 varianty

-12%
Panvica 50's Style 28 cm červená

145,90 €145,90 €

Panvica 50's Style 28 cm červená

Smeg

2 varianty

-28%
Panvica Pico oceľová s povrchovou úpravou 16 cm

39,60 €39,60 €

Panvica Pico oceľová s povrchovou úpravou 16 cm

Zwilling

Odosielame do 24 h

Liatinová panvica

Liatinové panviceťažké a pevné a dlho sa zohrievajú, ale dlhšie držia teplo a zároveň ho rovnomerne rozvádzajú. Rovnako ako pri oceľovej panvici treba dbať na to, aby bola panvica dostatočne vymastená, aby sa mäso neprilepilo.

Keramická panvica

Smaženie steakov na panvici s keramickým povrchom je ideálny spôsob prípravy tohto mäsa. Mäso pripravené na keramickej panvici sa neprilepí na jej povrch a krásne zhnedne.

Panvica Ceratal Classic 28 cm

108,70 €

Panvica Ceratal Classic 28 cm

Fissler

4 varianty

Panvica Convivio 24 cm

131,50 €

Panvica Convivio 24 cm

Alessi

2 varianty

Panvica Torre 28 cm

66,20 €

Panvica Torre 28 cm

Ballarini

3 varianty

Grilovacia panvica

Dno grilovacej panvice pripomína grilovací rošt, čo umožňuje pripraviť chutný a šťavnatý steak bez použitia ďalšieho tuku.

Okrem toho opekanie steaku na tomto type panvice prináša klasický vizuálny efekt v podobe mriežky na povrchu mäsa. Ak váhate, ktorú panvicu si vybrať, určite si prečítajte náš článok Grilovacia panvica - liatina alebo oceľ?

Grilovacia panvica PermaDur Premium

132,70 €

Grilovacia panvica PermaDur Premium

WMF

Produkt je dočasne nedostupný

Grilovacia panvica Staub obdĺžniková

132,70 €

Grilovacia panvica Staub obdĺžniková

Staub

Odosielame do 3 pracovných dní

-18%
Grilovacia panvica Staub 27 cm

121,60 €121,60 €

Grilovacia panvica Staub 27 cm

Staub

Odosielame do 45 pracovných dní

Údržba panvice

Po skončení opekania panvicu dôkladne vyčistite. Ako to urobiť najlepšie? Odpoveď na túto otázku nájdete v článku Ako vyčistiť panvicu? Bezpečné a účinné spôsoby.

Ako pripraviť steak? Manipulácia s mäsom na panvici

  • Výber správneho tuku

Jednou z kľúčových vecí, ktoré nesmiete prehliadnuť, je vybrať si správny tuk s vysokým bodom zadymenia, pretože steaky sa pripravujú pri vysokých teplotách až do 150 °C. Preto sa steaky môžu opekať len na prepustenom masle, repkovom oleji alebo rafinovanom olivovom oleji. Treba však poznamenať, že na to, aby steaky krásne zhnedli, nie je potrebné veľké množstvo tuku, pretože za hnedú farbu sú zodpovedné reakcie bielkovín a cukrov, takže ak máte nepriľnavú panvicu na pečenie bez tuku, môžete na nej mäso úspešne pripraviť bez oleja.

  • V priebehu opekania mäso neprepichujte

Na otočenie steaku na druhú stranu alebo na jeho vybratie z panvice použite špachtľu, lopatku alebo kliešte, najlepšie drevené alebo silikónové. Nezabudnite, že mäso sa nesmie prepichnúť vidličkou, pretože by ste prišli o šťavu, čím by sa stratila chuť a vôňa.

Grilovacia panvica na steaky
Grilovacia panvica Eva Solo
Steakové nože WMF

Ako pripraviť dobrý steak? Prečítajte si o 6 stupňoch prípravy steakov!

  • Very rare / blue rare - veľmi krvavý steak, ktorý bol len zľahka opečený, 1 minútu z každej strany. Mäso je zvonku ľahko opečené, ale zvnútra celkom surové a mierne teplé a na dotyk mäkké, takmer špongiovité.
  • Rare - krvavý steak má po rozkrojení intenzívne červenú farbu a vyteká z neho šťava, ale už môžete pozorovať proces premeny bielkovín. Po stlačení je jeho štruktúra stále húževnatá, hoci už cítiť mierny odpor. Stupeň prepečenosti dosiahnete opekaním mäsa približne 2 minúty z každej strany.
  • Stredne prepečený - medium rare steak. Ide o najobľúbenejší stupeň prípravy steakov. Na jeho dosiahnutie by sa mäso malo smažiť približne 3 minúty z každej strany. Mäso má na reze mierne ružovú farbu a šťava z neho stále jemne vyteká. Na dotyk je mäkké a pružné.
  • Medium - stredne prepečený steak. Mal by sa smažiť približne 4 - 5 minút z každej strany. Mäso je bledoružové, pevnejšie a v strede mierne narezané.
  • Medium well - dobre prepečený steak, približne 6-7 minút z každej strany. Farba mäsa je hnedastá. Steak je pevný, ale pri dotyku poddajný.
  • Well done - veľmi dobre prepečený steak. Mal by sa smažiť 8 minút z každej strany. Mäso má hnedú alebo sivú farbu, je pevné a nevyteká z neho šťava.

Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek stupeň prípravy, nezabudnite najprv zohriať panvicu, potom tuk a až potom vložte do panvice steak.

Tip

V našom článku Šťavnaté steaky a pečienky - ako pripraviť mäso ako profesionál? sa dozviete viac o tom, ako pripraviť aromatické a chutné mäso a o základnom príslušenstve na pečenie mäsa, ktoré vám výrazne zefektívni prácu v kuchyni.

Nechajte steak odpočinúť

Po vybratí steaku z panvice ho odložte na 5-10 minút, aby si mäso trochu oddýchlo. Tento postup umožní, aby sa krv a šťava rovnomerne rozptýlili po celom mäse. Tým sa uvoľnia vlákna, mäso zostane rovnomerne sfarbené, mäkké, jemné, pevné a šťavnaté. Po dozretí mäso nakrájajte steakovým nožom na kúsky a konzumujte.

-15%
Nože na steaky Texas v puzdre 7 dielov

121,60 €121,60 €

Nože na steaky Texas v puzdre 7 dielov

Villeroy & Boch

Odosielame do 10 pracovných dní

-16%
Lis na steak Gefu BBQ

41,90 €41,90 €

Lis na steak Gefu BBQ

Gefu

Odosielame do 3 pracovných dní

Ako pripraviť steak? Objavte osvedčený recept na hovädzí steak na panvici!

Ingrediencie:

  • 1 hovädzí steak s hmotnosťou 225 - 250 g.
  • 2 PL repkového oleja
  • 50 g prepusteného masla (ghee)
  • 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrubá morská soľ
  • čerstvo mleté korenie

Príprava:

  • Bezprostredne pred pečením steaky z oboch strán osolíme.
  • Mäso vložte na dobre rozohriatu panvicu s olejom a smažte 3 minúty z jednej strany, potom ho otočte na druhú stranu.
  • Do panvice pridajte 50 g vyčisteného masla, vetvičky rozmarínu a rozdrvené strúčiky cesnaku.
  • Mäso smažte ďalšie približne 3 minúty, pričom ho občas podlejte omáčkou, ktorá sa vytvorila na panvici.
  • Steak vyberte z panvice a z oboch strán ho okoreňte korením.
  • Steak pred podávaním odložte na niekoľko minút, aby odpočíval. Dobrú chuť!
Zaujímavosť:

Keď už hovoríme o jedlách pripravených na panvici, prečítajte si aj článok Pizza z panvice. Šikovné recepty pre milovníkov talianskej kuchyne, v ktorom vám poradíme, ako pripraviť chutnú pizzu z panvice.

Ručný digitálny teplomer na mäso
steak na panvici

Ako pripraviť hovädzí steak a aké pravidlá dodržiavať, aby ste na konci získali šťavnaté a chutné mäso?

Zhrňme si to:

  • Vyberte si kvalitný kus hovädzieho mäsa; najlepšou voľbou je steak zo sviečkovice, roastbeef, alebo striploin;
  • mäso vyberte z chladničky aspoň 30 minút pred prípravou, aby malo izbovú teplotu;
  • pred vložením na panvicu mäso osolte a po vybratí ho okoreňte;
  • vyberte si vhodnú panvicu na prípravu steaku; najlepšie sú liatinové, oceľové, keramické a grilovacie panvice;
  • steaky smažte na tuku s vysokým bodom zadymenia;
  • počas tepelnej prípravy steak neprepichujte;
  • existuje 6 stupňov prepečenia steaku: veľmi dobre prepečený, dobre prepečený, stredne dobre prepečený, stredne dobre prepečený, dobre prepečený a veľmi dobre prepečený;
  • po opečení nechajte mäso 5 - 10 minút odpočívať.

Sme presvedčení, že všetky nami uvedené tipy vám umožnia pripraviť dokonalý steak ako od šéfkuchára kedykoľvek u vás doma.