Grilovacia panvica - liatinová alebo oceľová? Ktorú si vybrať?
Grilovacia panvica je vynikajúci spôsob, ako si vychutnať chutné a oveľa zdravšie jedlá - jej výber sa však môže zdať pomerne náročný. Konečné rozhodnutie vám neuľahčí ani množstvo dostupných typov a modelov. Najobľúbenejšími možnosťami sú liatinové panvice alebo panvice z nehrdzavejúcej ocele. Zistite, čím sa tieto dva typy príslušenstva odlišujú, a rozhodnite sa, ktorý z nich je pre vás najlepší.
Grilovacia panvica - chuť grilovačky po celý rok
Grilovacia panvica umožňuje pripravovať chutné a aromatické jedlá oveľa zdravším spôsobom - preto sa ukáže ako ideálna voľba pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoje zdravie a postavu pri každodennom stravovaní. Nevyžaduje totiž použitie takého množstva tuku ako bežné vyprážanie - a niektoré typy umožňujú vyprážanie úplne bez tuku. Od ostatných panvíc sa odlišuje vlnitým povrchom, vďaka ktorému mäso alebo zelenina vyzerajú ako po vybratí z tradičného grilu. Tuk, ktorý sa počas grilovania vyškvarí z mäsa, namiesto toho odkvapkáva do priehlbín na dne. Grilovacie panvice sú zvyčajne vyrobené z nehrdzavejúcej ocele alebo hliníka. Materiál, z ktorého je príslušenstvo vyrobené, ovplyvňuje okrem iného aj konečný čas grilovania. Najčastejšie majú štvorcový alebo obdĺžnikový tvar, hoci sa vyskytujú aj okrúhle modely.
Prečo používať grilovaciu panvicu?
Použitie grilovacej panvice prináša množstvo výhod a nielen zdravotných. Nemožno poprieť, že na nej pripravíte oveľa menej kalorické jedlá. Grilovanie je najzdravší spôsob prípravy jedla - či už ide o mäso alebo zeleninu. Navyše grilovacie panvice majú hrubšie dno, ktoré pri správnom zahriatí rovnomerne a oveľa dlhšie uvoľňuje teplo. Vďaka tomu si môžete vychutnať dokonale prepečené dobroty a zároveň ušetriť energiu. Je tiež mimoriadne univerzálna, určená na použitie na všetkých typoch sporákov a dokonca aj v rúre. Okrem toho pri grilovaní na panvici nie je potrebná pokrievka - jedlo sa nerozstrekuje, ako sa to stáva pri klasickom vyprážaní. Vďaka tomu je mäso ešte jemnejšie a vy... nemusíte tráviť čas umývaním ďalšieho príslušenstva. Navyše sa suroviny neprilepia na dno a po príprave vyzerajú a chutia takmer rovnako ako tie pripravené na tradičnom grile. To znamená, že vaše obľúbené grilované filé alebo špízy môžu byť na stole bez ohľadu na ročné obdobie a počasie. Rebrované dno nielenže zvýrazňuje vzhľad mäsa alebo zeleniny, ale tiež uľahčuje odtekanie tuku z potravín. To všetko robí z každodenného používania grilovacej panvice radosť.
Čo pripravujete na grilovacej panvici?
Grilovacia panvica ponúka množstvo možností - jedlá na nej pripravené sú nielen zdravšie a mimoriadne chutné. Zvyčajne sa používa na opekanie mäsa - kuracích pŕs, steakov alebo bravčovej krkovičky. Na grilovacej panvici môžete pripraviť aj chutné ryby - napríklad lososa - a aromatickú zeleninu. Je tiež dobrou voľbou pre tých, ktorí majú radi chuť grilovaného syra. Treba však poznamenať, že tento typ panvice nie je vhodný na prípravu vajec, palaciniek alebo lievancov. Oplatí sa ju však mať vo svojej kuchyni, aby ste si kedykoľvek mohli vychutnať jedinečnú chuť grilovaných jedál. V sortimente FormAdore na vás čakajú rôzne typy grilovacích panvíc, ktoré sú vhodné na vyprážanie mäsa, rýb, zeleniny alebo oscypek. Ich sortiment siaha od robustných modelov z liatiny alebo nehrdzavejúcej ocele až po panvice z hliníka. Panvice sú k dispozícii v rôznych veľkostiach - aby si každý našiel tú správnu veľkosť pre svoje potreby. Nájdete medzi nimi aj väčšie obdĺžnikové grilovacie panvice, ktoré vám umožnia pripraviť viac jedál naraz - napríklad model Classic od spoločnosti Scanpan alebo Noir od spoločnosti Skeppshult. Teraz už nemusíte čakať na jarné a letné dni, aby ste si vychutnali chuť grilovaných paprík, bravčových kotliet alebo lososa - môžete ich jesť kedykoľvek máte chuť!
Liatinová panvica a jej výhody
Liatinové grilovacie panvice patria k najodolnejším dostupným modelom. Solídne spracovanie sa priamo premieta do ich dlhej životnosti - aj pri častom používaní. Navyše tento typ grilovacích panvíc dokonale zvýrazňuje chuť jedla. Liatinové modely možno úspešne používať na indukčných varičoch, čo určite poteší mnohých ľudí. Sú vhodné aj na použitie v rúre. Treba mať na pamäti, že panvice z tohto materiálu patria medzi ťažké modely. Riešenia Staub, na ktoré sa vzťahuje tridsaťročná záruka, sú pre zákazníkov FormAdore mimoriadne zaujímavé. Ak hľadáte dobrú liatinovú panvicu na grilovanie, stojí za to venovať pozornosť aj návrhom spoločnosti Le Creuset, napríklad modelu Signature.
Pri rozhodovaní o liatinovej grilovacej panvici pamätajte na potrebu správnej starostlivosti o ňu. Materiál nemá rád kyslé produkty, napr. uhorky alebo citrón - tie môžu spôsobiť nielen zmenu farby na povrchu príslušenstva, ale aj kovovú chuť pripravovaných pokrmov. Okrem toho je dobré povrch panvice pred prvým použitím - a po každom umývaní - vymazať olejom.
Oceľová grilovacia panvica - čím sa líši?
Druhým obľúbeným typom grilovacej panvice sú panvice vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Ako už názov napovedá, vyznačujú sa výnimočnou odolnosťou voči hrdzaveniu, ale nielen to - sú odolné aj voči poškriabaniu a mechanickému poškodeniu. Čo je o nich obzvlášť dôležité vedieť? Pretože ich zahrievanie trvá o niečo dlhšie, odovzdávajú teplo aj dlhší čas. V dôsledku toho si jedlo udržiava svoju teplotu aj po vypnutí variča a odstránení jedla z horáka. Okrem toho sa oceľové grilovacie panvice dajú úspešne používať v rúre pri teplotách do 180 stupňov - pokiaľ nemajú plastové rukoväte. Patria medzi relatívne ľahké, a preto sa aj pohodlne používajú.
Jedným z najobľúbenejších modelov v našej ponuke je grilovacia panvica Zwilling Plus z nehrdzavejúcej ocele 18/10. Rovnako ako o liatinové panvice, aj o modely z nehrdzavejúcej ocele sa treba správne starať - pred prvým použitím je veľmi dôležité ich vytvrdiť a tzv. vyžíhať, čím dôjde k rozpínaniu ocele.
Grilovacia panvica - liatinová alebo oceľová?
Konečný výber konkrétnej grilovacej panvice závisí výlučne od osobných preferencií. Ak chcete trvanlivosť a mnoho rokov efektívneho používania, liatinový model sa ukáže ako najlepšia voľba. Jej trvanlivosti sa nemôže vyrovnať nič iné - liatinové panvice dokážu vydržať až desiatky rokov. Navyše liatinová panvica zvýrazňuje chuť pripravovaného jedla - oceľové panvice už takéto vlastnosti nemajú. Na druhej strane, ak chcete, aby bola vaša panvica ľahká a ľahko sa čistila, vyberte si radšej oceľový model. Oceľové grilovacie panvice je možné umývať v umývačke riadu, čo neplatí pre liatinové modely. Prvý typ príslušenstva tiež po určitom používaní stráca svoj estetický vzhľad. Na druhej strane liatinové panvice vyzerajú stále rovnako - aj po mnohých rokoch častého grilovania. Na rozdiel od oceľových však vyžadujú používanie tuku. Obe majú svoje pre a proti - konečný výber je len na vás.
Jedno je isté - každá panvica vám pomôže udržať zdravie vás aj vašich blízkych a zároveň zaručí skvelé jedlá. Ak si chcete rozšíriť svoje vedomosti o varení, určite si prečítajte nášho sprievodcu, ako zdravo vyprážať na panvici!
Ak si vyberiete grilovaciu panvicu od spoločnosti FormAdore, môžete si byť istí, že vám bude slúžiť dlhé roky a splní vaše očakávania od grilovaných pokrmov. Pozrite si všetky modely dostupné v našej ponuke a nájdite ten, ktorý vám spríjemní každodenné varenie!