Ako pripravíte dokonalý domáci vývar? Náš návod krok za krokom
Vie si niekto predstaviť nedeľnú domácu večeru bez vývaru? Určite nie. Viete však, ako túto polievku dokonale pripraviť, aby chutila presne tak, ako od šéfkuchárov? Prečítajte si naše tipy na chutný a výdatný vývar pre celú rodinu.
Múdro si vyberajte ingrediencie do vývaru
Každý asi vie, že na prípravu tejto jedinečnej polievky potrebujete mäsové kosti a veľa zeleniny. Najobľúbenejšími druhmi v našej krajine sú, samozrejme, hydinové vývary, hoci hovädzí alebo jahňací vývar chutí rovnako dobre, ako aj vývar z kombinácie mäsa. Nákupný zoznam je preto nasledovný:
Ingrediencie:
- jedno celé kurča,
- 1/2 kg hovädzieho mäsa s kosťou
- 3 ks mrkvy,
- 2 kusy koreňa petržlenu,
- polovica malého zeleru,
- jeden pór,
- štvrtinu hlávkovej kapusty,
- 2 cibule,
- petržlenová vňať,
- ligurček - najlepšie čerstvýbobkové listy,
- nové korenie,
- soľ a čierne korenie.
Nezabudnite! Pri kúpe mäsa dávajte pozor na to, či je na hovädzích kostiach veľa mäsa a či je kuracie mäso čerstvé a tučné. Najlepšie sa hodia exempláre z dvora, hoci nie každý má prístup k takýmto vzácnostiam.
Začnime variť vývar!
Málokto si uvedomuje, že kvalita vody, ktorou zalejeme mäso na vývar, má veľmi veľký vplyv na neskoršiu chuť samotnej polievky. Ak nám voda z vodovodu nechutí, ani vývar nebude veľmi dobrý - na množstve pridaného korenia nezáleží. Najlepšie je používať balenú, pramenitú alebo filtrovanú vodu. Pozor na minerálnu vodu - nie je vhodná na varenie.
Prácu začneme prípravou kurčaťa, ktoré je potrebné nakrájať na porcie. Na vývar sú najlepšie tieto suroviny:
- telo
- krídla,
- krk,
- vnútorností.
Niekto pridáva aj srdička alebo žalúdky, ktoré dodajú charakteristickú, zaujímavú príchuť. Na uľahčenie práce sa oplatí použiť špeciálne nožnice na hydinu.
Nožnice na hydinu uľahčeia prípravu
Hovädzie mäso nakrájajte na menšie kúsky a zeleninu ošúpte. Na sporáku mierne opečte dve cibule, kým sa nerozvoňajú. Všetko mäso a zeleninu vložte do veľkého hrnca. Pridajte dva bobkové listy a niekoľko zrniek nového korenia. Množstvo korenia v hrnci závisí od vašej chuti - niektorí ľudia majú radšej výraznejšiu chuť. Zalejte dostatočným množstvom vody, aby boli všetky prísady zakryté. Hrniec postavte na mierny oheň.
Preč s nečistotami
Pena, ktorá sa hromadí na povrchu vareného pokrmu, nie je nič iné ako zrazené bielkoviny varených potravín. Nie sú zdraviu škodlivé, ale ak ich neodstránite, váš vývar bude zakalený. Dodržiavaním všetkých tipov a opečením cibule bude ich množstvo minimálne. Môžete použiť dierovanú lyžicu, ktorá vám určite uľahčí ich odstránenie.
Dierovaná naberačka zabezpečí čírosť vývaru!
Vývar by sa mal nechať variť na veľmi miernom ohni približne tri hodiny. Dôležité je, že sa nesmie variť prudko - n echajte ho len jemne "bublať". Vďaka tomu bude polievka čírejšia. Nebojte sa rozvarenej zeleniny. Ak budete proces sledovať, mrkva a petržlen budú v poriadku aj po takomto čase v horúcej vode.
Zelenina a mäso sa môžu variť oddelene
Existujú dva spôsoby prípravy vývaru - v jednej sa mäso a zelenina varia spolu od začiatku. V druhom prípade sa zeleninový vývar pridáva do polievky neskôr a varí sa kratší čas - namiesto troch hodín len jednu hodinu. Obidve techniky sú dobré, ale kratšia tepelná úprava zeleniny znamená menej zreteľnú výslednú chuť. Vývar tak bude chutiť viac mäsovo. Všetko závisí od individuálnych preferencií kuchára. Ak sa bojíte, že sa zelenina počas varenia rozpadne, urobte si z nej samostatný vývar a pridajte ho do mäsového vývaru neskôr, keď už je varenie takmer na konci.
Záverečná fáza varenia
Po troch hodinách varenia na miernom ohni by mal mať vývar už charakteristickú výraznú žltú farbu. To je moment na pridanie zvyšného korenia - ligurčeka a petržlenovej vňate. Robíme to až teraz, pretože tieto bylinky majú mimoriadne výraznú chuť. Po niekoľkých hodinách vo vode by nimi bola polievka úplne nasýtená a chuť mäsa a zeleniny by bola nepostrehnuteľná. Čaká nás ešte 30 minút s hrncom na miernom ohni. Po uplynutí tohto času vypneme sporák a pustíme sa do scedenia vývaru.
Cediaca lyžica je vaším spojencom
Na odstránenie veľkých ingrediencií - mäsa, mrkvy, petržlenu alebo kapusty - bude nepostrádateľná cediaca lyžica. Ak chcete mať veľmi čistú polievku, budete musieť vývar prefiltrovať aj cez gázu, aby ste sa zbavili všetkých plávajúcich častíc a korenia. Niektorí ľudia končia prípravu pokrmu v tejto fáze, ale je potrebné spomenúť ešte jeden krok.
Aby bol vývar čistý
Vývar nechajte vychladnúť. Ak máte radi menej mastné polievky, je to správny čas na odstránenie prebytočného tuku z povrchu. Na to nám stačí obyčajná lyžica alebo špeciálna pipeta či oddeľovač. Nie je to však povinný krok. Pre maximálnu čistotu vývaru by sa do takéhoto vývaru mali rozbiť dva bielky zo slepačích vajec a pomaly zahrievať - nie variť. Opäť musíme polievku precediť cez gázu. Ochutnáme a podľa chuti dochutíme soľou a korením. Ohrievame, kým nedosiahneme požadovanú teplotu. Po všetkých týchto postupoch je polievka pripravená na podávanie.
S čím podávať vývar?
Vývar môžete podávať s rôznymi prísadami. Najobľúbenejšie sú rezance. Pred podávaním polievky ich uvarte podľa pokynov na obale a sceďte. Ak máte radi aj mrkvu alebo trochu petržlenu, pridajte ich do polievky tiež. Pripravte si misky a lyžice na polievku. Cestoviny by sa mali pri podávaní ohrievať len teplom polievky. Nedávajte ich do hrnca naraz, inak sa rozvaria. Používané naberačky by mali byť keramické alebo z nehrdzavejúcej ocele.