Ako správne pripraviť čaj? Každý inak!
Nalejte ho, prelejte a je hotovo! Mnohí z nás nevenujú veľkú pozornosť tomu, ako tento nápoj pripravujeme. Pritom z nášho uponáhľaného rituálu by každého čajovníka rozbolela hlava. Hoci sme od japonského čajového obradu ďaleko, čajové stretnutia, kurzy a workshopy už nie sú žiadnou novinkou. Veď s každým druhom čaju treba zaobchádzať správnym spôsobom - a keď to budete vedieť, váš ranný Earl Gray vás poteší svojou jedinečnou chuťou.
Voda je základom
Základom aromatického nápoja je, samozrejme, voda, ktorá má značný vplyv na jeho kvalitu. Môžeme použiť vodu z vodovodu, hoci z hľadiska jej kryštálovej čistoty môžeme veriť len na slovo, a aj stopové množstvo chlóru môže úplne skresliť chuť nášho obľúbeného čaju. Čo teda s balenou? V každom prípade, aj keď sa vyhýbajte stredne a vysoko mineralizovanej - pre svoju úroveň tvrdosti nie sú stvorené na varenie. Najlepšou voľbou je kúpiť si pramenitú vodu alebo použiť filtračnú súpravu.
Záleží na druhu čaju
Čierny čaj
Čierny čaj sa v našich domácnostiach vyskytuje najčastejšie. Vďaka bohatej škále chutí a vôní sa stal veľmi obľúbeným. Aby si nálev zachoval všetky svoje vlastnosti, zalejte ho vodou s teplotou blízkou bodu varu - ideálna je 96 °C. Príliš horúca ho pripraví o vôňu, príliš studená zníži lúhovanie a plnosť chute. Po 3 - 4 minútach je pripravený na podávanie.
Zelený čaj
Hoci zelený čaj vďačí za svoju popularitu najmä svojim zoštíhľujúcim účinkom, mali by sme oceniť aj jeho originálnu chuť a početné zdravotné výhody - znižuje riziko srdcových ochorení, chráni naše zuby a posilňuje cievy. Varte ho dve minúty pri teplote 80-60 °C - ak nemáte teplomer, pamätajte, že 13 minút po uvarení klesne teplota vody na približne 75 °C. V prípade zeleného čaju sa môže dávka spariť viackrát.
Biely čaj
Jemný a delikátny, je známy aj ako kráľ čajov. Biely čaj vďačí za svoju ušľachtilosť mladým lístkom rastúcim na vrcholkoch čajových kríkov. Pri príprave bieleho čaju použite vodu s teplotou 85 °C a počkajte 7 minút, aby ste si vychutnali jeho znamenitú arómu a mierne osviežujúcu chuť.
Na bylinné nálevy použite vriacu vodu a nechajte ich prikryté štvrť hodiny. Mali by sa vypiť do jedného dňa, hoci je známe, že najchutnejšie sú ako teplý a zahrievajúci nápoj.
Čaj savoir vivre
Hovorí sa, že káva chutí najlepšie v hnedých šálkach. V čom by sme teda mali podávať čaj, aby bol najchutnejší? Nech už si vyberiete akýkoľvek druh, čaj je potrebné podávať v správnom prostredí. Samozrejme, môžete ho podávať v špeciálnych čajových pohároch, napríklad v termo pohároch. Najobľúbenejšou voľbou sú však čajové šálky, pretože ich tvar smerujúci nahor zvýrazňuje hĺbku arómy. Predtým, ako ním naplníte svoj rhodiovaný porcelán a vyberiete si porcelánové šálky, si však musíte zaobstarať ideálnu nádobu na jeho varenie. Najlepšou nádobou je kanvica, ktorá sa vopred mierne zohreje. Oblý tvar umožní čajovým lístkom voľne sa rozvinúť.
Rýchlovarná kanvica - váš výber, vaša farba
Aká kanvica bude pre mňa najvhodnejšia? V prvom rade zvážte, či chcete rýchlovarnú kanvicu alebo klasickú. Ak preskakujete z jedného riešenia na druhé, určite si prečítajte náš časopis: Elektrická alebo klasická rýchlovarná kanvica? Výhody a nevýhody oboch riešení.
Odporúčame najmä rýchlovarné kanvice s reguláciou teploty. Sú užitočné najmä pri ochutnávaní rôznych druhov čaju, ktoré si vyžadujú správnu teplotu varenia. Ak máte radi staromódny dizajn priamo z 50. rokov minulého storočia, zvážte kúpu kanvicu v retro štýle, a najlepšie s píšťalkou - takáto kanvica vnesie do kuchyne veľmi nostalgickú atmosféru! Pre fanúšikov moderného dizajnu máme tiež niečo - kanvica z nehrdzavejúcej ocele.
Najčastejšie vyhľadávané farby kanvíc sú:
- rýchlovarná kanvica biela
- rýchlovarná kanvica červená
Veľmi obľúbené sú aj rýchlovarné kanvice Smeg a KitchenAid. Na FormAdore máme naozaj široký výber rýchlovarných kanvíc, takže si určite nájdete tu svoju!