TIP

Čo všetko môžete pripraviť v zapekacích miskách? Inšpirácie

Čo všetko môžete pripraviť v zapekacích miskách? Inšpirácie

Author:

Marek Leško

23.05.2024

Zapekacie miskyponúkajú v kuchyni množstvo rôznych spôsobov využitia. Či už preferujete slané chute, alebo ste skôr fanúšik sladkostí, môžete v nich pripraviť jednotlivé porcie svojich obľúbených jedál i dezertov. O akých pochúťkach hovoríme? Pozrite sa, na čo sa tieto misky mimoriadne hodia, a inšpirujte sa!

Zapekacie misky - skvelý pomocník

Žiaruvzdorné misky ponúkajú milovníkom kuchynských experimentov veľa možností. Pripravíte v nich jednotlivé dezerty, ako aj jednohubky na slano, ideálne n večierky. V sortimente FormAdore na vás čakajú kameninové misky Le Creuset v pestrých farbách. Osvedčia sa tak nielen ako multifunkčné nádoby, ale aj ako krásna dekorácia prestretého stola. Zapekacie misky môžete používať nielen v rúre, ale aj v mrazničke alebo mikrovlnke. Rovnomerne sa zahrievajú a dlho si udržiavajú teplo.

žltý materiál
modrá zhora
Zapekací a servírovací hrniec Mini Cocotte Heart

27,70 €

Zapekací a servírovací hrniec Mini Cocotte Heart

Le Creuset

Odosielame do 10 pracovných dní

Forma na cukrovinky Silver-Top

26,40 €

Forma na cukrovinky Silver-Top

Patisse

Odosielame do 3 pracovných dní

Nájdite si misky podľa svojho vkusu

Všetky naše krásne zapekacie misky, mištičky, plechy na pečenie a žiaruvzdorné nádoby na vás čakajú TU!

Čokoládový fondán (lávový koláč)

Intenzívny čokoládový dezert - fondán, inak známy ako lávový koláč odkazuje na lávu - čokoláda sa z koláča rozlieva ako zo skutočnej sopky... V žiaruvzdorných mini nádobách si môžete pripraviť dokonalé jednotlivé porcie tejto obľúbenej pochúťky.

Ingrediencie:

  • 100 g horkej čokolády;
  • 50 g masla (+ tuk na vymastenie koláčikov);
  • 2 vajcia; - 4 lyžice cukru;
  • malá štipka soli;
  • lyžica múky + múka na vysypanie koláčikov;
  • obľúbené polevy: práškový cukor, ovocie (napr. jahody alebo maliny), lístky mäty, zmrzlina atď.

Príprava:

1. Formy dôkladne vymastíme maslom a zľahka vysypeme múkou.

2. Rúru (s plechom na pečenie) predhrejeme na 200 °C.

3. Čokoládu nalámeme na kocky a spolu s maslom ju rozpustíme vo vodnom kúpeli.

4. Čokoládu vymiešame s cukrom. Vymiešame do hladka.

5. Vajíčka rozbijeme do misky, pridáme cukor a štipku soli a metličkou vymiešame do hladka (bez šľahania).

6. K vajíčkam s cukrom a soľou pridáme múku a opäť premiešame.

7. Premiešame s čokoládou a pridáme cukor. Prilejeme čokoládovú zmes a opäť dôkladne premiešame metličkou.

8. Zmes nalejeme do formičiek a vložíme na plech do rúry.

9. Pečieme približne 8 minút a po vybratí z rúry necháme dôjsť ešte 1 - 2 minúty.

10. Fondán opatrne vyklopíme na taniere a podľa potreby ozdobíme.

Túto lahôdku musíte vyskúšať - presvedčte sa sami!

dezert s mailin
obrúsok na tanieri

Mini tvarohové koláčiky

Koktailové misky sú tiež ideálnou nádobou na mini cheesecaky - teplé alebo studené. Dnes sa zameriame na pečenú verziu, ktorá môže byť buď samostatným pokrmom, alebo s ovocím a inými prílohami. Nejde však o klasické tvarohové cheesecaky, ale o typický taliansky syr....

Ingrediencie:

  • 200 g syra mascarpone alebo ricotta;
  • 100 g gréckeho jogurtu;
  • 1 vajce;
  • 3 lyžice medu;
  • lyžička vanilkového extraktu;
  • piškóty alebo sušienky na spodok koláčov (voliteľné).

Príprava:

1. Rúru predhrejeme na 180 °C.

2. Syr, grécky jogurt, med, vajce a vanilkový extrakt dôkladne zmiešame.

3. Na dno misiek poukladáme vrstvu obľúbených piškót - môžeme ich aj rozdrviť a spojiť s maslom, aby sa vytvorilo pevné dno (tento krok môžeme vynechať).

4. Na vrstvu piškót (alebo priamo do misiek) rozotrieme syrovú zmes.

5. Pečieme 15 - 20 minút, kým nie sú tvarohové koláčiky prepečené.

6. Keď sú hotové, necháme ich vychladnúť a uložíme do chladničky.


Cheesecaky budú skvele chutiť s čerstvou malinovou penou alebo s pridaním rozpustenej horkej čokolády. Do zmesi na cheesecake môžete pred pečením pridať aj obľúbené ovocie - napríklad čučoriedky alebo broskyne. Na takomto jednohubkovom koláči si pochutná každý bez výnimky!

Dezerty z jabĺk

Po dezertoch plných čokolády a syra je čas na sladkosti s ovocím - a hovoríme o jablkových dezertoch s lístkovým cestom. Ako ich pripravíte? Je to veľmi jednoduché!

Ingrediencie:

  • 3 malé jablká; 
  • balenie lístkového cesta;
  • 1/3 sáčku škorice;
  • biely alebo trstinový cukor (voliteľné);
  • tuk do formičiek (napr. rastlinný margarín).

Príprava:

1. Z lístkového cesta vykrojíme kolieska o niečo väčšie, ako je dno formičiek na lístkové cesto.

2. Formičky vymastíme tukom, potom do nich vložíme kolieska cesta.

3. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 7-8 minút.

4. Kým sa cesto pečie, ošúpeme a nastrúhame jablká na veľkých okách.

5. Jablká nakrájame na plátky. K jablkám pridáme škoricu a cukor (cukor môžeme aj vynechať) a premiešame.

6. Formy na koláč vyberieme z rúry, naplníme jablkami a zvyšné surové cesto nakrájame na tenké pásiky.

7. Pásiky cesta položíme na jablkovú náplň a vložíme do rúry na ďalších 15 minút.

Tento druh dezertu je nenáročný na prípravu a pritom veľmi chutný - poteší mladších aj starších milovníkom jabĺk.

Zapekané vajcia a zelenina v jednom

Zapekacie misky sú ideálne na všetky druhy dezertov a jednohubiek - ale nielen na ne. Skúste vytvoriť zapečené vajíčka so zeleninou. Je to jednoduché a rýchle občerstvenie, ktoré sa skvele hodí na každú párty.

Ingrediencie:

  • vajcia
  • papriky,
  • pažítka/zelená cibuľka,
  • obľúbené údeniny,
  • smotanový syr,
  • soľ a korenie.

Príprava:

1. Papriky umyjeme, zbavíme ich semienok a nakrájame na kocky.

2. Cibuľu/pažitku tiež umyjeme a nakrájame nadrobno.

3. Salámu alebo inú údeninu nakrájame na kocky a syr nastrúhame.

4. Vajíčka umyjeme a rozbijeme do misky, potom k nim pridáme nakrájanú zeleninu a šunku.

5. Klobásu nakrájame na kocky a syr nastrúhame. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.

6. Vajíčkovú zmes nalejeme do plechov a vrch posypeme strúhaným syrom.

7. Plechy vložíme do rúry a pečieme pri 210 °C približne 10-15 minút.

Tieto mini zapekačky s vajíčkom, zeleninou a šunkou sú perfektným predjedlom, na ktorom si pochutnajú aj tí najmenší.

Hrniec La Coquette liatina 2,45 l čierny

243,40 €

Hrniec La Coquette liatina 2,45 l čierny

Staub

Odosielame do 45 pracovných dní

Pečiaca forma Staub s pokrievkou 15 cm

132,70 €

Pečiaca forma Staub s pokrievkou 15 cm

Staub

Odosielame do 45 pracovných dní

Mini lasagne

Zapekacie misky sú skvelou voľbou pre menšie porcie lasagní. Ak nemáte klasickú rúru ale len menšiu verziu, môžete tento chutný pokrm úspešne pripraviť priamo v týchto miskách.

Ingrediencie:

  • 200 g mletého mäsa;
  • plechovka paradajok/paradajkovej passaty;
  • 1 mrkva;
  • 1 cibuľa;
  • 2 strúčiky cesnaku;
  • obľúbené korenie podľa chuti;
  • cestoviny na lasagne.

Na bešamelovú omáčku:

  • 2 PL masla
  • 200 ml mlieka;
  • kopcovatá PL múky
  • 50 g parmezánu alebo iného syra;
  • po pol ČL soli a korenia.

Príprava:

1. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a opečieme na panvici spolu so strúčikmi cesnaku.

2. Mrkvu ošúpeme, umyjeme, nastrúhame a chvíľu opečieme spolu s cibuľou.

3. Do panvice pridáme mäso, ochutíme obľúbeným korením a opečieme, kým nezčervená a nezhnedne.

4. Mäso zmiešame s mrkvou a cibuľou, pridáme do panvice paradajky/passatu a varíme na miernom ohni.

5. Medzitým si uvaríme kúsky cestovín na lasagne al dente.

6. V panvici si uvaríme paradajky a paradajky. Pripravíme si bešamel - rozpustíme maslo, pridáme múku a mlieko a dobre premiešame, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek.

7. Nakoniec do bešamelu nastrúhame obľúbený syr, napr. parmezán (množstvo, ktoré máme radi), zmes ochutíme a chvíľu miešame.

8. Vložíme do hrnca a necháme vychladnúť. Do misiek striedavo ukladáme lasagne, bolonskú omáčku a bešamel tak, aby bol bešamel na vrchu.

9. Na vrch nastrúhame ďalšiu vrstvu syra.

Mini misky na lasagne sú ideálne, keď ste hladní alebo vám dochádzajú nápady na predjedlá na večierok.

papierové poháre
puding

Nadčasová klasika - Crème brûlée

Ingrediencie:

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • vanilkový lusk
  • 80 g cukru
  • vanilkový cukor
  • 5 žĺtkov
  • hnedý cukor
  • Ovocie na zdobenie, napr. maliny, čučoriedky.

 

Príprava:

1. Na miernom ohni miešajte smotanu s cukrom a vanilkovým cukrom.

2. Dbajte na to, aby sa smotana neprevarila, cukor sa musí úplne rozpustiť.

3. Smotanu odstavte, aby mierne vychladla.

4. Žĺtky niekoľko sekúnd mixujte na hladkú hmotu a pridajte trochu smotany, ktorú vmiešajte metličkou. Potom pomaly za stáleho miešania pridávajte zvyšok smotany.

5. Keď je zmes hladká, nalejte ju do formy na pečenie.

6. Nastavte rúru na 120 °C a pečte približne 45 minút.

7. Po vybratí z rúry nechajte dezert vychladnúť a potom ho aspoň na niekoľko hodín vložte do chladničky.

8. Pred podávaním posypete vrch hnedým cukrom a pomocou špeciálneho horáka cukor skaramelizujte, kým sa nerozpustí.

9. Nakoniec môžete dezert ozdobiť ovocím.

Pre väčšiu radosť z jedla

Ak vás naše recepty zaujali a máte chuť na trochu väčší formát, vždy je tu väčšia žiaruvzdorná zapekacia misa!

Pekáč Grand Cru sklenený

78,00 €

Pekáč Grand Cru sklenený

Rosendahl

Odosielame do 21 pracovných dní

Náčinie na pečenie Legio Nova malé

39,00 €

Náčinie na pečenie Legio Nova malé

Eva Solo

3 varianty

Riad na zapekanie a servírovanie Presentation oválny mini 2 ks

63,60 €

Riad na zapekanie a servírovanie Presentation oválny mini 2 ks

Nicolas Vahe

Odosielame do 15 pracovných dní

-6%
Zapekací a servírovací hrniec Special Cocotte paradajka 500 ml
Pekáč Signature hlboký 24 cm višňový

340,80 €

Pekáč Signature hlboký 24 cm višňový

Le Creuset

5 variantov

Ako vidíte, koktailové panvice ponúkajú množstvo možností - hoci si ich spájame predovšetkým s dezertmi, možno ich použiť aj na prípravu slaných pochutín. Ak ste teda tieto nenápadné misky vo svojej domácnosti ešte nemali, pozrite si značku FormAdore a zásobte svoju kuchyňu aspoň dvoma miskami!

šedá farba
biele zloženie