Indukčné variče - čím sa líšia?
Indukčné varné dosky si získavajú čoraz viac priaznivcov - a niet divu, pretože sú efektívne a pohodlné na používanie, čím prekonávajú bežné elektrické a tradičné plynové varné dosky. Jediným problémom je, že si musíte kúpiť špeciálne hrnce a panvice, ktoré sú prispôsobené pre tento typ variča. Čím sa tieto varné nádoby líšia od ostatných?
Ako funguje indukčná varná doska?
Indukčné varné dosky musia byť zapojené do elektrickej siete - a s bežnými elektrickými sporákmi majú spoločné len to. Fungujú na úplne inom princípe. Pod povrchom varnej dosky sú ukryté cievky, ktoré vytvárajú striedavé magnetické pole. To sa mení tak rýchlo, že v spodnej časti varnej dosky vznikajú vírivé prúdy, ktoré premieňajú elektrickú energiu na teplo.
V skutočnosti je horúce len dno hrnca, zatiaľ čo varná doska sa zahrieva sekundárne od hrnca, ale stále je oveľa chladnejšia ako pri bežných elektrických sporákoch. Okrem toho sa veľmi rýchlo ochladzuje. Čo to znamená? V prvom rade to znamená, že riziko popálenia je oveľa nižšie. O ďalších výhodách budeme hovoriť neskôr v tomto článku.
Čo je na indukčných varičoch také výnimočné?
Indukčné varné dosky majú nepochybne veľa výhod, ale keď sa rozhodneme pre ich inštaláciu, musíme investovať aj do novej sady hrncov a panvíc, pretože so štandardnými hrncami a panvicami variť nemôžeme. Potrebujeme špeciálne hrnce a panvice, ktorých dno je vyrobené zo špecifického typu kovu, tzv. feromagnetického. Práve tento kov začne pod vplyvom magnetického poľa vytvoreného varnou doskou produkovať teplo.
Bežný riad vyrobený z "normálnych" materiálov varná doska "nesníma". Preto sa neindukuje žiadna tepelná energia a varenie alebo vyprážanie nie je možné. Varná doska "detekuje" iba feromagnetický kov, keď sa dostane do kontaktu s jej povrchom.
Aké vlastnosti majú takéto hrnce?
Dno indukčného riadu musí byť prispôsobené ohrevnej ploche varnej dosky. Ak je väčšie ako ona, varná doska nebude fungovať. Ideálny hrniec má priemer rovnaký alebo menší ako ohrevná plocha.
Samotné dno by malo byť dokonale rovné, bez drážok, aby tesne priliehalo k varnej doske, čo je tiež požiadavka na jeho funkčnosť. Nemusí však byť okrúhle - existuje aj riad s obdĺžnikovým alebo štvorcovým dnom, napríklad z kolekcie Quadro Black od spoločnosti Silit. Niektoré hrnce sú v spodnej časti užšie a v hornej širšie, takže spotrebujú menej energie a rýchlejšie sa zahrejú.
Pri výbere hrncov na indukčné varenie venujte pozornosť aj typu rukovätí. Najlepšie sú rukoväte vyrobené z materiálov, ktoré nevedú teplo, čo znižuje riziko popálenia a uľahčuje ich používanie. Ako príklad môžeme uviesť výrobky z kolekcie Eva Solo s drevenými rukoväťami.
Bolo by dobré, keby aj pokrievka mala úchyt, ktorá sa nezahrieva. Užitočný je aj malý otvor v pokrievke, cez ktorý môže uniknúť prebytočná para. Sklenené pokrievky sú najpraktickejšie, pretože umožňujú sledovať proces varenia alebo dusenia bez toho, aby ste museli hrniec otvárať. Práve takouto pokrievkou je vybavený rad hrncov Fissler Paris.
Sklo, keramika alebo kov?
Na výrobu indukčného riadu sa používajú rôzne materiály, najdôležitejšie je, aby dno reagovalo na elektromagnetické pole. Jednou z často používaných surovín je napríklad nerezová oceľ, ktorá vyzerá mimoriadne elegantne a ľahko sa čistí. Príkladom riadu vyrobeného z tohto materiálu sú rady Alessi - Dressed a Alessi - Mami 3.0. Tie sú navyše potiahnuté čiernym silikónovým živicovým povlakom, ktorý zabraňuje pripaľovaniu potravín.
Kuchynský riad pre indukčné varné dosky môže byť aj smaltovaný alebo dokonca keramický. Vhodné sú aj niektoré hliníkové alebo medené, napríklad z kolekcie Eva Trio - Dura Line, ak majú feromagnetické dno. Väčšinu keramických varných dosiek však môžete rovno vyhodiť, rovnako ako tie, ktoré sú vyrobené z hliníka, medi a, samozrejme, zo skla. Medzi hrncami, ktoré pracujú s magnetickým poľom, nájdeme mnoho atraktívnych, dizajnových modelov, napríklad z kolekcie Quadro Red od spoločnosti Silit.
Ako ich rozpoznáte?
Niektorý riad vhodný pre indukčné varné dosky možno úspešne používať aj na iných typoch varných dosiek. Všetko závisí od základne a materiálu, z ktorého sú vyrobené. Príkladom takéhoto riadu sú hrnce a panvice z kolekcií Fissler Luno a Eva Trio White Line. Tie sú natoľko univerzálne, že sú vhodné aj do rúry na pečenie.
Ako zistíte, či je hrniec vhodný na indukčné varenie? V prvom rade by mali byť príslušne označené výrobcom. Deje sa tak podľa charakteristického symbolu cievky, ktorý vyzerá trochu ako guľa alebo bludisko. Hľadajte ho na obale a často aj priamo na riade.
Existuje aj "domáci" spôsob kontroly, či bude konkrétny riad kompatibilný s indukčnou varnou doskou. Na to potrebujete jednoduchý magnet, ktorý priložíte na dno. Ak ho priťahuje, hrniec je dobrý. V opačnom prípade ho magnetické senzory varnej dosky nezachytia.
Prečo si vybrať indukčnú varnú dosku?
Už sme spomenuli, že jednou z výhod indukčných varných dosiek je menšie riziko popálenia sa o varnú dosku, ktorá sa minimálne zahrieva a rýchlo chladne, pretože teplo sa vytvára na dne hrnca. To je obrovské plus, keď sú v dome malé deti, ktoré sa od prírody radi všetkého dotýkajú. Potešia sa aj fanúšikovia mačiek - domácich zvierat, ktoré často skáču na kuchynské dosky a spotrebiče.
Tento spôsob výroby energie potrebnej na prípravu jedla je zároveň najúspornejší zo všetkých dnes bežne používaných spôsobov. Indukčné varné dosky a súpravy hrncov a panvíc, ktoré sú na ne prispôsobené, sú síce drahšie ako tradičné, ale ich kúpa sa rýchlo vráti na účtoch za elektrinu - o to viac, že výrazne skracujú aj čas varenia.
Indukčné varné dosky sa vyznačujú moderným dizajnom a majú mnoho ďalších funkcií. Okrem toho sa ľahko čistia, pretože čiastočky jedla, ktoré na ne spadnú, sa nepripaľujú. Hrnce sa tiež nepripaľujú, čo výrazne predlžuje ich "životnosť".