Kuchynský riad bez niklu a bez hliníka - čo si má vybrať alergik?
Senzibilizácia na kovy, ako je nikel alebo chróm, si vyžaduje obmedzenie kontaktu s danou látkou. Nie každý však vie, že tieto prvky sa nachádzajú aj v hrncoch a panviciach, ktoré používame každý deň. Alergici by preto mali pri kúpe kuchynského príslušenstva venovať zvýšenú pozornosť použitým materiálom. Aké hrnce a panvice by ste teda mali používať, ak ste alergickí na nikel alebo hliník? Poradíme vám...
Ako je to s hliníkom...
Hrnce, panvice alebo formy na koláče vyrobené z hliníka sú na trhu bežne dostupné. Je to vďaka ich mnohým výhodám - sú ľahké, praktické, hliník sa rýchlo zahrieva a rýchlo rozvádza teplo, čo umožňuje efektívnu prípravu jedál a úsporu energie. Okrem toho sú takéto hrnce odolné, majú vysokú odolnosť voči poškodeniu a prijateľnú cenu. Mnohé moderné hrnce sú vyrobené z eloxovaného hliníka (t. j. potiahnutého oxidom hlinitým), ktorý je odolný voči korózii, trvácnejší a hliník nepreniká do potravín.
Okrem toho sa mnohé hliníkové riady dodávajú s teflónovým alebo keramickým povlakom na dodatočnú ochranu. Neodporúča sa však používať veľmi staré a opotrebované hrnce, z ktorých sa môže používaním a umývaním stiahnuť ochranná vrstva. Najlacnejšie varianty tiež nemusia byť dostatočne chránené pred škodlivými vplyvmi na potraviny.
Alergia na hliník?
Ak ste však alergický a váš organizmus zle reaguje na kontakt s hliníkom, oplatí sa hľadať alternatívu - takýchto alternatív však v súčasnosti na trhu nie je málo, preto vznikol nápad na článok, ktorý vás týmto procesom prevedie!
Nikel, hliník a iné alergénne látky - v ktorých hrncoch sa nachádzajú?
Ak ste alergickí na nikel alebo hliník, mali by ste pri výbere hrncov do kuchyne vždy zohľadniť materiál, z ktorého sú vyrobené. Prvý prvok sa nachádza najmä v mnohých modeloch z nehrdzavejúcej ocele, najmä horšej kvality. Ak je povlak poškodený alebo ak je vystavený vysokým teplotám, môže preniknúť do tela a spôsobiť alergickú reakciu. Chróm, ktorý je tiež alergizujúcim prvkom, sa nachádza aj v kuchynskom riade vyrobenom z tohto materiálu. Ľudia, ktorí sú alergickí na hliník, by sa naopak mali vyhýbať najlacnejšiemu hliníkovému kuchynskému riadu bez certifikátov v prospech riadu vyrobeného z eloxovaného hliníka. Tie sú potiahnuté vrstvou oxidu hlinitého, ktorá zabraňuje prenikaniu škodlivého hliníka do vareného jedla. Priamemu kontaktu hliníka s potravinami zabraňujú aj iné povlaky, napríklad keramické alebo kamenné.
Smaltovaný riad - ideálny pre alergikov
Smaltované hrnce sú okrem iného bezpečnou voľbou pre ľudí alergických na nikel. Zvyčajne sú vyrobené z plechu potiahnutého smaltom, čo je práškové sklo so špeciálnym pigmentom. Ide o hypoalergénne riešenie, pri ktorom sa do potravín neuvoľňujú žiadne škodlivé látky - a to ani pri veľmi vysokých teplotách. Okrem toho, že sú smaltované hrnce vhodné pre alergikov, sú aj mimoriadne trvanlivé a odolné voči poškodeniu. Ich pútavý dizajn je nepochybne ďalšou výhodou. Navyše sú mimoriadne všestranné - môžete v nich nielen variť, ale aj dusiť, smažiť a grilovať! Pri hľadaní dokonalého smaltovaného hrnca do vašej kuchyne sa oplatí pozrieť sa okrem iného na návrhy značiek, ako sú Staub alebo Le Creuset. V sortimente FormAdore na vás čakajú desiatky hrncov a panvíc od týchto výrobcov, ktoré sú k dispozícii v najrôznejších veľkostiach a tvaroch. Ide o smaltovaný liatinový riad so širokým spektrom použitia, úplne bezpečný pre alergikov - a zároveň mimoriadne štýlový! Za zmienku stoja aj liatinové hrnce Ballarini zo série Bellamonte - každý so smaltovaným povrchom.
Kuchynský riad s keramickým povlakom - rovnako bezpečná možnosť
Okrem smaltovaných hrncov sú pre alergikov vhodnou voľbou aj modely s keramickým povrchom, ktoré sú vyrobené z minerálov a hliny. Pri zahrievaní nereagujú s potravinami a neuvoľňujú žiadne škodlivé látky. Vďaka tomu sú úplne bezpečnou voľbou pre ľudí alergických na nikel alebo iné prvky, ako aj pre tých najmenších. V ponuke FormAdore nájdete okrem iného hrnce s keramickým povrchom od značky Eva Solo. Hoci sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, sú bezpečnou voľbou pre alergikov práve vďaka špeciálnej povrchovej úprave, ktorá zaručuje, že nikel neprenikne do pripravovaného jedla.
Mramorový alebo titánom potiahnutý riad - bez niklu a iných ťažkých kovov
Riad s titánovým povlakom je ďalším riešením, ktoré umožňuje alergikom pripravovať jedlá bez obáv z nepohodlia. Sú úplne bez niklu, PFOA a ďalších škodlivých prvkov a sú tiež mimoriadne odolné voči poškriabaniu. Môžete v nich bez obáv pripravovať pokrmy s alkalickými a kyslými produktmi, ktoré by sa nemali umiestňovať do hrncov bez ochrannej vrstvy. Treba však mať na pamäti, že poškodená titánová vrstva už nemusí chrániť pred kontaktom so škodlivým hliníkom, čím sa riad stáva nevhodným pre alergikov. Zničenie titánového povlaku však nie je taká jednoduchá záležitosť - tieto typy riadu slúžia v kuchyni dlhé roky. Okrem verzie s titánovým povlakom sú pre alergikov vhodné aj modely s mramorovým povrchom, ktorý je odolný voči korózii a poškodeniu.
Čo tak... hrnce zo skla?
Hrnce zo žiaruvzdorného skla sú bezpečnou voľbou aj pre alergikov. Zatiaľ nie sú také populárne ako hrnce z ocele alebo ich smaltované verzie - a rozhodne by sa mali viac ceniť. Sklo neobsahuje ani nikel ani škodlivé ťažké kovy - napríklad kadmium alebo chróm, ktoré často spôsobujú alergie. Veľkou výhodou sklenených hrncov je aj to, že neabsorbujú pachy ani mastnotu a veľmi ľahko sa udržiavajú v čistote. Treba však mať na pamäti, že sú oveľa menej odolné ako iné typy riadu - niekedy stačí jeden nesprávny pohyb a riad sa rozbije na malé kúsky. Pri šetrnom zaobchádzaní s nimi si však môžete vychutnávať zdravé jedlá dlhé roky.
Veľmi často sa ani nezamýšľame nad tým, z čoho je vyrobený riad, v ktorom každý deň pripravujeme svoje obľúbené jedlá. Môže sa však ukázať, že poškodzujú naše zdravie a ešte viac zhoršujú ťažkosti súvisiace s alergiami. Ak teda viete, že ste alergickí na hliník, nikel alebo iné ťažké kovy, prezrite si svoju zbierku hrncov a skontrolujte, či sú vhodné pre vaše zdravie. Vďaka rozsiahlemu sortimentu FormAdore môžete ľahko doplniť všetky nedostatky a mať istotu, že vaše nové hrnce sú pre vás úplne bezpečné!