Aké ovocie a zeleninu jesť v zime?
Zelenina a ovocie sú základom zdravej a vyváženej stravy. Okrem toho, že dobre chutia, poskytujú základné zložky, chránia telo a zachovávajú imunitu. Hoci sú ich pulty obchodov plné po celý rok, niektoré z nich treba na konci sezóny z jedálneho lístka vyradiť. Vieme, ktorých darov prírody by sme sa mali vzdať počas chladnejších ročných období?
Ktorá zelenina nám v zime nesvedčí?
Ako by veľa detí súhlasilo, naším zimným spojencom rozhodne nie je špenát. Keď v decembri vidíme jeho krásne zelené listy, malo by to byť pre nás varovným signálom - určite neboli vypestované vo voľnej prírode. Úroda tejto zeleniny sa totiž končí na jeseň. Ak máme naň neodolateľnú chuť, vyberme si zmrazený.
Ani naša sendvičová klasika nie je najlepšou voľbou. Zimné paradajky sa k nám pravdepodobne dostali z Holandska, kde narýchlo dozrievali na kamennej vlne, výdatne a umelo hnojené. Ich chuť sa veľmi líši od tých, ktoré dozrievali na slnečnom záhone.
Uhorky sú na tom podobne. Hoci majú od prírody malú výživovú hodnotu, v tomto období sú navyše zdrojom škodlivých pesticídov a ťažkých kovov. Okrem toho sú oveľa menej chutné.
Zima a ovocie - ktorým sa vyhnúť?
Hoci si vôňu pomarančov neustále spájame s Vianocami, určite je lepšie jesť ich v lete, v zime sa dajú použiť na výrobu vianočných dekorácií. Neposkytujú nám cenné suroviny, ale len ochladzujú naše telo - zbytočne sa ochladzujeme a riskujeme prechladnutie.
V supermarketoch sa na nás usmievajú plastové nádoby plné obrovských a lesklých jahôd. Neustále nás lákajú a nútia nás myslieť na slnečné dni. Keď sa však pestujú v plastových tuneloch, nemajú veľa slnka, ale dostávajú veľa umelých hnojív. To im spolu s veľkou dávkou chemikálií umožňuje narásť do značnej veľkosti. Nemajú však chuť a výživovú hodnotu.
Banán je skvelá desiata - do práce, do školy aj medzi jedlami. Umožňuje rýchlo a kedykoľvek zahnať hlad. Mali by sme však po ňom siahnuť aj v zime? Bohužiaľ, podobne ako citrusové plody má ochladzujúci účinok. Draslík v ňom obsiahnutý spôsobuje, že sa póry pokožky otvárajú a my strácame cenné teplo. Okrem toho obsahuje veľké množstvo cukru, čo určite neprospieva našej zníženej aktivite v tomto období.
Zimné vitamíny
Cesnak je jasným lídrom medzi zimnou zeleninou - brzdí rast baktérií, bojuje proti infekciám a podporuje imunitu. Je veľmi zdravý a rovnako kontroverzný, najmä kvôli svojej intenzívnej vôni. Ak sa neviete presvedčiť, použite metódu malých krokov: nastrúhajte malú časť strúčiku a pridajte ho do jedla. Pravidelne dávku zvyšujte a nebudete prechladnutí.
Obľúbime si koreňovú zeleninu. Z mrkvy, petržlenu a zeleru si môžeme pripraviť šalát plný vitamínov, a ak ich vložíme do odšťavovača, získame lahodnú šťavu - skutočnú vitamínovú bombu. Mrkvu môžeme nahradiť červenou repou - chutnou a rovnako zdravou náhradou.
Skutočnou kráľovnou zimy je kapusta. Biela, červená, talianska alebo čínska kapusta - každá z nich nám poskytne cenné minerály a množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu.
Pri výbere ovocia sa prikláňajte predovšetkým k sezónnemu ovociu. Naše jablká a hrušky je radosť chrumkať. Pomocou súpravy na pečenie ich možno v okamihu premeniť na lahodný dezert - rozplývajúci sa v ústach, voňavý po mede a škorici, ideálny na dlhé chladné večery.