Malé čierne alebo caffe latte - ako podávať kávu
Taliani tvrdia, že čierne, horké a silné espresso je jediná "pravá" káva, ale nie všetci s tým súhlasia. Na základe espressa vzniká väčšina druhov kávy. Príprava každej z nich je skutočným umením, ktoré si vyžaduje nielen zručnosť, ale aj špecifické príslušenstvo a rituály servírovania. Každý znalec kávy by sa s nimi mal zoznámiť - odporúčame, ako kávu servírovať!
Malé čierne alebo espresso
Espresso je "matkou" všetkých káv
Je základom a kvintesenciou kávy.Jeho charakteristickým znakom je pena, ktorá je hustá a má orechovú farbu. Existujú aj rôzne variácie na tému kávy espresso:
- Doppio je dvojitá dávka espressa.
- Lungo je káva s väčším množstvom vody, ktorá zaplní celú šálku.
- Ristretto je extra silné espresso s dvojnásobným množstvom vody.
- Macchiato je ozdobené mliečnou penou.
- Corretto zahŕňa pridanie grappy, brandy alebo likéru.
Ako sa podáva espresso?
V každom z týchto prípadov by sa espresso malo podávať v špeciálnych 70 ml šálkach na espresso, ktoré klasické espresso naplní len do polovice. Je dôležité, aby bola šálka vyrobená z hrubého porcelánu, najlepšie predhriata. Tým sa zabezpečí vysoká teplota nápoja, a teda plná chuť a aróma.
Niektorí tvrdia, že najlepšie espresso sa pripravuje v tlakovom kávovare. Kávovary, známe aj ako makinetky/moka/kafetérie, sa jednoducho používajú. Nepotrebujú elektrinu, len varnú dosku - ak máte indukčnú varnú dosku, určite si vyberte indukčný kávovar. Niektoré z najobľúbenejších talianskych kávovarov boli dokonca ocenené za svoj originálny dizajn!
Káva s penou - cappucino
Prečo názov cappucino?
Základom tejto kávy je napenená pena
Názov tohto druhu kávy je odvodený od hnedého odtieňa habitov kapucínskych mníchov. V skutočnosti má však klasické cappuccino o niečo svetlejší odtieň. Podobne ako pri espresse, aj pri cappuccine existuje niekoľko variantov:
- Cappuccino scuro má tmavší odtieň, pretože obsahuje menej mlieka.
- Cappuccino chiaro sa vyrába z väčšieho množstva mlieka, a preto je svetlejšie.
- Cappuccino freddo je jednoducho mrazené, sladké cappuccino, ideálne do horúceho počasia.
Recept na kávu s penou
Cappuccino sa skladá z 1/3 kávy espresso, 1/3 mlieka a 1/3 mliečnej peny. Kľúčovým prvkom je tu pena. Podľa talianskych noriem by mala byť 1-2 cm hrubá a úplne krémová, bez viditeľných vzduchových bublín. To sa dá dosiahnuť dvoma spôsobmi. V prvom rade sa uistite, že mlieko, ktoré napeníte, je plnotučné a vychladené - len tak bude efekt napenenia uspokojivý.
Napeňovače mlieka
Prvým spôsobom, ako získať mliečnu penu, je použitie napeňovača mlieka , ktorý je súčasťou každého dobrého elektrického kávovaru. Horúca para vychádzajúca z trysky pod vysokým tlakom dodá mlieku ľahkú, nadýchanú štruktúru. Rovnako dobré výsledky možno dosiahnuť aj s ručným napeňovačom mlieka. Obzvlášť praktické sú elektrické napeňovače mlieka, ktoré vďaka vysokej rýchlosti otáčania umožňujú ľahko a rýchlo dosiahnuť hustú mliečnu penu. FormAdore odporúča napeňovač mlieka Rapid od spoločnosti AdHoc, ktorý má elegantný tvar a je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele.
Dokonalé cappuccino z kávovaru
Snívate o cappuccine, ktoré vyjde zakaždým a je vždy rovnako lahodné? Rozhodnite sa pre kávovar. Vo FormAdore nájdete dizajnové spotrebiče od kultových domácich značiek, ako sú Smeg alebo KitchenAid. Na výber je niekoľko typov kávovarov vrátane tlakových a prelievacích kávovarov.
Ako podávať cappuccino?
Malo by sa podávať v šálkach na cappuccino s objemom približne 150 ml. Na tento účel boli navrhnuté šálky z kolekcie Taika od spoločnosti Iittala (z tejto kolekcie si môžeme vybrať aj zaujímavú smotanu, taniere a šálky). Šálky z krásne maľovaného porcelánu spájajú tradíciu a modernosť, funkčnosť a fantáziu.
S trochou mlieka... latte macchiato
Ide o druh kávy s horúcim speneným mliekom. Tu je však dôležitý spôsob prípravy: espresso sa opatrne naleje do nádoby s horúcim speneným mliekom. Ak sa to urobí so správnou presnosťou, výsledkom by mali byť tri vrstvy: spodná je z mlieka, stredná z espressa a vrchná z mliečnej peny.
Ako sa podáva latte macchiato?
Aby nápoj pôsobil nápadne, podáva sa vo vysokých priehľadných pohároch s objemom 200 - 250 ml. FormAdore vám ponúka poháre na latte macchiato s lyžičkou Zack. Na konzumáciu tohto druhu kávy budete potrebovať aj špeciálnu lyžičku Utilo s dlhou rukoväťou od spoločnosti Blomus.
Mliečne caffe latte
Latte sa dá pripraviť aj z rastlinného mlieka, napríklad zo sójového.
Tento druh kávy, ktorý sa často zamieňa s latte macchiato, sa od neho líši pomerom mlieka a kávy, ako aj spôsobom prípravy. Zvyčajne sa množstvo espressa alebo kávy z kávovaru rovná množstvu mlieka, hoci sa akceptuje aj pomer 1/3 kávy a 2/3 mlieka.
Tajomstvo dobrého latte...
Horúce napenené mlieko sa jednoducho naleje do kávovej kanvice - nevzniknú tak žiadne vrstvy, ale káva získa jednotnú svetlohnedú farbu. Mliečna pena je tu jemná a nie je taká vysoká ako pri cappuccine - jej výška je maximálne 5 mm. Tento typ kávy sa zvyčajne konzumuje ráno, pri raňajkách.
Servírovacie poháre na latte
Caffe latte sa môže podávať buď v pohároch, alebo v šálkach, hoci druhý spôsob je obľúbenejší. Šálky na tento typ kávy sú zvyčajne väčšie ako šálky na cappuccino, s objemom do 350 ml. FormAdore odporúča poháre Grand Cru latte od spoločnosti Rosendahl.
Káva a čokoláda... Caffe mocha
Ide o "čokoládovú" odrodu caffe latte, pri ktorej sa do mlieka pridáva kakaový sirup alebo sirup s čokoládovou príchuťou. Takáto káva sa často zdobí posypaním škoricou, kakaom alebo čokoládou. Caffe mocha by sa mala podávať vo vysokých pohároch, podobne ako latte macchiato, alebo v špeciálnom pohári na nízkej nožičke.
Druhy kávy a ich vlastnosti
Samozrejme, okrem vyššie uvedených druhov kávy existujú stovky variácií, ktoré sú často špecialitou rôznych kaviarní. Môžeme nájsť kávu s whisky, brandy alebo likérom, kávu s čokoládovým krémom, šľahačkou alebo dokonca kávu s ovocím. V Španielsku sú obľúbené café cortado a café bombón. Ako sa pripravujú? Tu sú rýchle recepty:
Café cortado
Ide o espresso s trochou napeneného mlieka - ktoré neruší intenzívnu kávovú arómu a mierne zjemňuje horkosť. Nalejte espresso do malého pohára alebo šálky a pridajte napenené mlieko. Ak chcete vytvoriť vrstvy, nalejte do nádoby najprv napenené mlieko a potom pridajte kávu a jemným prúdom ju nalejte po stenách.
Café bombón
Ide o kávu so sladkým kondenzovaným mliekom - ideálna pre milovníkov sladkého! Do malého pohára nalejte kondenzované mlieko (približne 3 polievkové lyžice na jednu dávku espressa). Potom do neho jemne pridajte porciu kávy. Okrem toho môžete podávať napenené mlieko. Hotovo!
Všetky tieto kávy môžete podávať v kávových šálkach. Niekedy sa chuť kávy zvýrazňuje aj rôznymi koreninami. Všetky tieto druhy však vychádzajú z vyššie uvedených káv - ak sa ich naučíte pripravovať, môžete si pripraviť akýkoľvek druh kávového nápoja len s použitím vlastnej intuície a fantázie. Je však dobré začať tým, že sa naučíte kávu variť - pozrite si, ako variť kávu rôznymi spôsobmi v inom príspevku v našom magazíne.
Káva so sebou? Do toho!
Nie vždy si môžeme dovoliť luxus sadnúť si v pokoji k šálke espressa alebo macchiata a v takom prípade je dobré vziať si so sebou termohrnček alebo obyčajný hrnček na kávu, aby ste si nápoj mohli vychutnať cestou do električky alebo v metre.
A čo káva, ktorú si nemôžete vziať so sebou, ale.... pod stanom uprostred lesa? Kde na takomto mieste dostanete dobrú kávu? A existuje spôsob! Stačí si do batohu pribaliť kávový dripper, vďaka ktorému si budete môcť vychutnať lahodný, aromatický nápoj aj uprostred lesa!
Myslím, že väčšina z nás si dnes nevie predstaviť ráno bez božského nápoja, ktorým je káva. Šálka silného espressa, aromatická káva s mliekom alebo jemné cappuccino nás prebudia a dodajú nám energiu do akcie. Treba oceniť nielen chuť a povzbudzujúce vlastnosti kávy.