Podávanie občerstvenia - kuchynská výbava na pohostenie
Museli ste zostať po pracovnej dobe a hostia sú na ceste? Alebo sa u vás zastavili priatelia na neohlásenú návštevu? Dômyselné občerstvenie už zachránilo nejednu párty. Stačí pár okamihov a hrsť kulinárskej inšpirácie, aby sa váš stôl premenil na chutný pestrý bufet. Už len pár kuchynských doplnkov na servírovanie a môžeme vyraziť!
Nielen čipsy
Chrumky, popcorn, slané tyčinky - to sú skvelé občerstvenia, ak idete do kina alebo na kinder párty. Ak hostíte hostí, nie je dobrý nápad podávať občerstvenie priamo z plastového balenia. To však neznamená, že musíme stráviť v kuchyni hodiny. Príprava chutných a zdravých predjedál vám zaberie len pár minút. Vymeňte krekry za tanier s aromatickými údeninami a podávajte ich s pikantným dipom v samostatnej miske na dip. Namiesto chipsov položte na stôl misku s orieškami, buď solenými, alebo v sladkom karameli. Ideálne sú aj olivy. Pridajte pikantnú papriku alebo nakladanú cibuľu. Jednoduché riešenia sú často najlepšie! Pripravte si aj rýchly šalát. Podávajte ho s krutónmi z vášho obľúbeného chleba - ich príprava nezaberie viac ako desať minút. Na záver ho dozdobte niekoľkými kvapkami olivového oleja a petržlenovou vňaťou na ozdobu. Tieto občerstvenia sú ideálne nielen na večierok. Môžete si ich vychutnať aj večer s knihou alebo pri sledovaní obľúbeného filmu. Podávané v krásnych miskách a šalátových misách budú vyzerať naozaj chutne!
Španielske tapas
Ak sa dá veriť histórii, slávny tapas bol pôvodne plátok šunky, ktorý chránil džbán s vínom pred pieskom a lietajúcim hmyzom. Španieli však rýchlo pochopili, že nápoj sa dá piť a užitočný obal konzumovať. Tak sa zrodil zvyk podávať malé občerstvenie. Dnes ich s radosťou podávame aj na našich stoloch. Malé sendviče, minisendviče alebo zemiaková tortilla s chorizom. Či už ich pripravíte teplé alebo studené, v oboch prípadoch chutia skvele. Môžu byť malou drobnosťou medzi veľkými jedlami, ale sú ideálne aj ako hlavný chod. Snívate o slnečnej Valencii? Alebo možno o rozkošnej Barcelone? Príďte k nášmu stolu! Servírujte nápadité prílohy na štýlových podnosoch, ktoré sú doplnené dômyselnými doplnkami na občerstvenie.
Elegancia Francúzska - doska plná syrov
Syr je obľúbené občerstvenie nielen v krajine nad Seinou. Čoraz častejšie sa objavuje aj na našich stoloch. Doska plná aromatických druhov syra je perfektným nápadom na večierok alebo večer pri filme. Aké syry si vybrať? Ak sa chceme vydať na kulinársku cestu do Francúzska, potom si tradičnú goudu nechajme radšej na raňajky. Siahnime po camemberte, brie a roqueforte - vyberme si minimálne tri druhy. Horná hranica samozrejme neexistuje, čím viac, tým zaujímavejšie! Netreba zabúdať na výber správnych nožov na syry - na každý zvlášť, aby sa nemiešali chute. Syry podávajte s pečivom, ideálna je samozrejme francúzska bageta. Prípadne ich podávajte s vlašskými orechmi alebo hroznom. Pohár vína je samozrejmosťou a večer sa určite vydarí. Dobrú chuť!