Ako uvariť kávu bez kávovaru? Tu sú 3 jednoduché spôsoby
Musí byť dobrá káva len z drahého kávovaru? Samozrejme, že nie! Nemusíte sa zruinovať, aby ste si ráno vychutnali skvelú kávičku. Tu sú lacné a ľahko použiteľné kávovary, ktoré vám umožnia pripraviť lahodný, aromatický nápoj za pár okamihov. A vďaka svojim kompaktným rozmerom sú ideálne do každej kuchyne.
Domáca káva
Snívate o každodennom pití lahodnej kávy, ale nechcete investovať ? Stačí si zaobstarať jeden z našich kávovarov a každý deň si budete vychutnávať kávu, ktorá nebude o nič horšia ako tá, ktorú vám naservírujú vo vašej obľúbenej kaviarni.
Do našej tureckej kávy nepridávame mlieko ani smotanu.
Káva v tureckom štýle
Vyskúšajte si prípravu kávy na turecký spôsob ešte dnes. Zaberie to trochu viac času ako stlačenie tlačidla na kávovare, ale sľubujeme, že to bude stáť za to.
Pripravte si ideálne džezvu - malú kanvičku s rukoväťou - najlepšia je medená kanvica. Nalejte do nej studenú vodu a nasypte čerstvú kávu. V tomto prípade musia byť zrná namleté mimoriadne jemne, ich konzistencia by mala pripomínať múku. Hrniec nechajte na ohni a počkajte, kým sa objaví pena. Odstavte ho z variča, aby nedošlo k varu, a potom ho opäť položte na horúci horák - zopakujte trikrát. Teraz trpezlivo počkajte, kým sa usadí usadenina. Voilà - káva na turecký spôsob je pripravená! Táto káva je mimoriadne silná a hustá. Môžete ju okoreniť napríklad kardamónom.
Čerstvo namletá káva zaručuje jedinečnú chuť a vôňu nápoja.
Káva z kávovaru French Press
Svoj ranný nápoj si môžete pripraviť aj v piestovom kávovare. Jednoduchosť jeho konštrukcie sa premieta do jednoduchého používania. Ide o valcovitú kanvicu s piestom vo vnútri a sitkom na konci. Stačí doň nasypať kávu, zaliať horúcou vodou a počkať tri minúty. Zrnká by mali byť pomleté pomerne nahrubo - jemné zrná by mohli sitko upchať, v takom prípade káva cez sieťku neprejde. Keď je káva pripravená, nasaďte na nádobu veko a potom rovnomerným pohybom stlačte piest.
Vo french presse sa naplno prejaví chuť kávy. Je však dôležité nenechať nápoj v kanvici príliš dlho, pretože bude príliš horká a trpká. French press je najvhodnejší pre väčšie skupiny, keď sa káva môže hneď naliať do šálok.
Káva z moka kanvičky
Tretím spôsobom je použitie kávovaru . Tento nenápadný prístroj, známy aj ako "cafetiere" alebo moka kanvička, sa vo veľkom vracia do našich kuchýň. Kávovar funguje na základe tlaku a umožňuje prípravu skutočne vynikajúceho espressa s výraznou chuťou a arómou. Pri správnej príprave sa káva vyznačuje jemnou horkosťou. Pred kúpou kávovaru sa rozhodnite, ktorý materiál vám viac vyhovuje - hliníkové kávovary sú trochu problematické na údržbu, pretože sa nesmú umývať saponátmi. Na druhej strane ich retro duch pripomína prvé návrhy s ikonickými hranatými tvarmi. Nerezové kanvičky majú naopak "oblejšie" tvary a možno ich umývať saponátmi. Upozorňujeme, že ak máte v kuchyni indukčnú varnú dosku, musíte si vybrať špeciálnu kanvičku na indukciu.
Kávovary vyzerajú skvele, najmä tie talianske, takže budú aj skvelou dekoráciou. Pred použitím by sa mali kávové zrná zomlieť na strednú hrubosť tak, aby na dotyk pripomínali piesok.
Inovatívne spôsoby prípravy kávy
Niečo sme pripravili aj pre milovníkov moderných riešení - kávové drippery. Ide o sklenenú kanvicu, nad ktorou je umiestnené veľmi hrubé kovové sitko. Po nasypaní kávy do sitka sa káva zaleje horúcou vodou z kanvice. Pomalá filtrácia drippera očistí nápoj od usadenín a zabezpečí ideálnu úroveň sparovania. Po niekoľkých minútach sa hotová káva môže naliať do šálok.
Zoznámte sa aj s mimoriadne obľúbeným kávovarom Chemex - je to hit vo svete kaviarenských noviniek. Táto sklenená kanvica na kávu v tvare presýpacích hodín sa pýši titulom jednej zo 100 najlepšie navrhnutých nádob. Umožňuje rýchlu prípravu uvarenej kávy a jej následné jednoduché servírovanie. Určite vyniká svojím originálnym dizajnom - jednoduchosť spojená s originalitou.
A teraz niečo skutočne prekvapujúce - Cascara. Je to káva, ktorá sa pripravuje ako čaj! Alebo presnejšie, niekedy sa nazýva čaj z kávových čerešní. Ide o šupky kávovníka, ktoré sa dlhé roky považovali za výrobný odpad. Pritom chuť nálevu z nich je výnimočná a ich jedinou nevýhodou je ich zlá dostupnosť. Cascara by sa mala variť v kanvici French Press alebo jednoducho zaliať horúcou vodou z kanvice. S pomermi môžeme experimentovať - intenzita nápoja závisí od citlivosti našich chuťových buniek.
A čo po uvarení kávy? Samozrejme, servírovanie, najlepšie v krásnej kávovej šálke. Espresso sa najlepšie podáva v malej šálke na espresso a latte v špeciálnych vysokých pohároch na caffe latte. Viac informácií o tom, ako servírovať kávu, nájdete v našom článku: Ako servírovať kávu: Malá čierna alebo caffe latte.