Priamo z pece - voňavé domáce chleby a pečivo z FA
Takmer na celom svete je chlieb základnou potravinou. Existuje mnoho druhov, ktoré sa pečú z rôznych surovín a mnohými spôsobmi. Chlieb kupovaný v obchode sa však nedá porovnať s domácim chlebom. Čerstvo upečený domáci chlieb naplní svojou vôňou celý dom a poteší aj vašich blízkych. A jeho prípravu zvládnu aj začiatočníci.
Chlieb ako od babičky
Ak sa chcete stať majstrom v pečení chleba doma, nepotrebujete profesionálnu pec ani zložité vybavenie. Všetko, čo potrebujete, je rúra a vhodná forma na chlieb. Ideálne sú napríklad silikónové formy na pečenie, pretože sa na ne cesto nelepí a po vybratí chleba ich môžete dať do umývačky riadu.
Dokonalý domáci bochník chleba môžete upiecť v špeciálne navrhnutej forme na pečenie. Môžete v nej tiež odmerať prísady a dokonca aj miesiť cesto. Nakoniec ju stačí zavrieť, vložiť do rúry a trpezlivo čakať. Jedinou nevýhodou je, že nádherná vôňa vám zvýši chuť do jedla a vyskúša vašu trpezlivosť.
Je tu tiež dostatok času na prípravu chutných kaiseriek alebo bagiet, práve včas na rodinné raňajky. A pravdepodobne sa nezaobídete ani bez prílohy! Našťastie môžete piecť niekoľko rožkov naraz v šikovných formách na chlieb. Alebo môžete ísť ešte o krok ďalej a pripraviť lahodné bagety. Samozrejme, najlepšie chutia posypané sezamovými semienkami.
24,30 €
Forma na pečenie Mastrad forma na biskupský chlebíček silikónová
Mastrad
Odosielame do 3 pracovných dní
Tradičný kváskový chlieb
Aj keď s výrobou domáceho chleba ešte len začínate, určite zvládnete prípravu tradičného chleba. Všetko, čo potrebujete, je niekoľko ingrediencií, bez zdĺhavého miesenia. Nie je to tak ťažké. Tak sa pustite do práce!
Ingrediencie:
- 5 lyžíc ražného kvásku,
- 30 dkg celozrnnej ražnej múky (typ 2000),
- 30 dkg pšeničnej múky extra (typ 550),
- 10 dkg slnečnicových semienok (sezam, rasca, tekvica),
- 600 ml teplej vody,
- 1 veľká polievková lyžica soli.
Spôsob prípravy:
Žitnú múku zmiešame s pšeničnou múkou, potom pridáme ostatné prísady. Pomocou veľkej lyžice vymiešame cesto - malo by byť dosť lepkavé. Cesto preložíme do formy, zabalíme do utierky alebo potravinovej fólie a necháme ho vykysnúť. Zvyčajne to trvá 4 až 6 hodín. Potom ho vložte do predhriatej rúry a pečte pri teplote 220 °C približne 1,5 hodiny.
Máte radi chrumkavú kôrku? Predtým, ako sa bochník vloží do rúry, potrite ho: zvarte pol šálky vody so štipkou soli a lyžicou múky. Je dôležité, aby bola horúca!
A čo tak bageta?
Tradičné dlhé bagety sú francúzskou klasikou. Ak vo vašom obchode vládnu len okrúhle žemle, skúste si ich upiecť sami. Ich príprava vám zaberie menej času ako cesta do obchodu!
Ingrediencie:
- 270 g pšeničnej múky,
- 180 ml vlažnej vody,
- 10 g droždia,
- 6 g soli.
Spôsob prípravy:
Z vody a droždia pripravte kvások. Keď je hotový, pridajte ho do múky zmiešanej so soľou. Vymieste hladké cesto. Nechajte kvasiť 30 minút, aby sa objem zdvojnásobil. Teraz ho už len zabaľte do formy a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte asi 15 minút, kým bagety nezískajú zlatistú farbu. Voilà, podávame na stôl!
Závan Toskánska - tradičná talianska focaccia
Spomínate na úžasnú dovolenku vo večnom meste? Máme pre vás niečo lepšie ako sú obligátne fotky. Lahodná talianska focaccia vás vo chvíli prenesie do jednej z malebných uličiek Ríma.
Ingrediencie:
- 200 g pšeničnej múky,
- 25 g droždia,
- 200 ml teplej vody,
- 200 g cherry paradajok,
- 3 vetvičky rozmarínu.
Spôsob prípravy:
Rozpustite droždie vo vode a počkajte, kým bude kvások hotový. Pridajte ho do múky zmiešanej so štipkou soli. Vmiešajte trochu rozmarínu. Keď je cesto hladké, nechajte ho 1,5 hodiny kysnúť. Po uplynutí tejto doby ho vyklopte na plech, posypte zvyšným rozmarínom a rozpolenými paradajkami. Pečte 15 minút pri teplote 180 °C. Vychutnajte si!
...a na rezanie
Čerstvý chlieb sa nekrája ľahko, a preto sú vhodná doska na krájanie a nôž so zúbkami nevyhnutným príslušenstvom v kuchyni každého, kto sa pustí do výroby a pečenia chleba, žemlí a bagiet vlastnými rukami. V spoločnosti FormAdore nájdete aj dosky na krájanie , ktoré sú integrované do nádob na chlieb.