Degustácia - umenie čítať víno
Degustácia vína, na rozdiel od všeobecného názoru, nezahŕňa len chuť, ale aj čuch a zrak. Profesionálny someliér vychádza pri hodnotení predovšetkým z vône a buketu vína, pričom chuť a farbu berie do úvahy ako ďalšie hodnoty.
Všetky farby vína
Farba vína by sa mala posudzovať pri dobrom hornom osvetlení, pričom sa obsah pohára musí sledovať na bielom pozadí. Dôležitá je čírosť nápoja - pri dobrom dekantovaní by na dne pohára nemal byť žiadny sediment. Dobrá čírosť sa prejavuje iskrivosťou vína - vína s vyššou kyslosťou majú väčšiu iskrivosť. Farba vína nám môže veľa napovedať o veku vína, procese jeho zrenia a kvalite odrody hrozna..
Mladé biele vína sú vo všeobecnosti veľmi ľahké, tie z chladných oblastí majú často zelenkastý nádych. Vína, ktoré dozrievali v sudoch, majú zvyčajne intenzívnejší odtieň. Čím je biele víno staršie, tým je jeho farba sýtejšia a často prechádza do hnedých odtieňov. Najlepšie je ochutnávať biele víno v špeciálnych pohároch na biele víno: ideálny pohár má dlhú stopku, aby sa víno teplom ruky nezahrievalo, a má zúžené hrdlo, aby víno prichádzalo čo najmenej do kontaktu so vzduchom. Červené vína, ktoré sa posudzujú v naklonenom pohári, majú tzv. jadro, ktoré pomáha identifikovať oblasť, odrodu alebo výrobnú techniku. Jeho intenzívna farba naznačuje, že víno pochádza z teplých a slnečných oblastí. Mladé červené vína majú na okraji fialový alebo purpurový lesk, ktorý vekom dostáva hnedastý nádych. Takéto vína sa najlepšie podávajú v pohároch na červené víno, ktoré sú väčšie a širšie ako poháre na biele víno.
29,20 €
Pohár na víno pre biele odrodové vína Sauvignon Blanc Eva Solo
Eva Solo
Odosielame do 15 pracovných dní
Vôňa povie pravdu
Mierne zakrúženie vínom v pohári slúži aj na to, aby sa naplno prejavila hĺbka vône vína. Mala by sa analyzovať intenzita a komplexnosť, ktorú podporuje dlhé zrenie. V bukete mladých vín sa často objavujú svieže ovocné a kvetinové arómy, zatiaľ čo čím je víno staršie, tým viac dominujú arómy zeme, korenia, dreva alebo živočíšnych vôní.
Harmonická chuť vína
Na správne posúdenie chuti nápoja je potrebné vziať si do úst veľký hlt a nechať ho voľne prúdiť v ústnej dutine. V ústach sa totiž vnímajú špecifické chuťové vlastnosti. Prvým dojmom je sladkosť nápoja, jeho zaoblenosť a plnosť. Až o niekoľko okamihov neskôr vnímame jeho hlbšiu štruktúru - množstvo trieslovín, ktoré sú zodpovedné za horkosť, kyseliny a množstvo alkoholu. Keď sa víno zahreje v ústach, často sa objavia vône, ktoré predtým neboli vnímateľné čuchom. Veľký význam má rovnováha a harmónia špecifických prvkov vína - čím lepšie víno, tým lepšie vnímaný harmonický celok. Viac o tom, ako sa víno vyrába, si môžete prečítať v článku Od hrozna po fľašu vína. História a druhy vína.
Degustácia v nás často vyvoláva pocity, ktoré sa ťažko vyjadrujú slovami. Naše zmysly pri toľkých podnetoch súčasne nám často neumožňujú presne určiť konkrétne pocity, ale "šiesty zmysel" nám dáva pocítiť skutočné uspokojenie z ochutnávania dobrých vín. V tomto prípade je dôležitý výrok kalifornského vedca Maynarda Amerina, ktorý povedal, že je ľahšie kvalitu rozpoznať ako popísať.
116,90 €116,90 €
Dekantačná karafa Eva Solo s chladiacim podstavcom
Eva Solo
Odosielame do 3 pracovných dní