TIP

Degustácia - umenie čítať víno

Degustácia - umenie čítať víno

Author:

Marek Leško

01.10.2018

Degustácia vína, na rozdiel od všeobecného názoru, nezahŕňa len chuť, ale aj čuch a zrak. Profesionálny someliér vychádza pri hodnotení predovšetkým z vône a buketu vína, pričom chuť a farbu berie do úvahy ako ďalšie hodnoty.

Dbajte na okolnosti ochutnávky

Aby bolo možné správne posúdiť kvalitu nápoja, musí sa ochutnávka uskutočniť za určitých podmienok. Dôležité je osvetlenie, neprítomnosť rušivých aróm a vhodné sklo. Nezabudnite tiež na správne skladovanie a dekantáciu.

Všetky farby vína

Farba vína by sa mala posudzovať pri dobrom hornom osvetlení, pričom sa obsah pohára musí sledovať na bielom pozadí. Dôležitá je čírosť nápoja - pri dobrom dekantovaní by na dne pohára nemal byť žiadny sediment. Dobrá čírosť sa prejavuje iskrivosťou vína - vína s vyššou kyslosťou majú väčšiu iskrivosť. Farba vína nám môže veľa napovedať o veku vína, procese jeho zrenia a kvalite odrody hrozna..

Tip

Biele a ružové vína by sa mali podávať chladené. Odporúča sa používať chladiace zariadenia na víno, ktoré zabezpečia správnu teplotu fľaše.

 
poháre na biele červené víno
karafa na červené víno

Mladé biele vína sú vo všeobecnosti veľmi ľahké, tie z chladných oblastí majú často zelenkastý nádych. Vína, ktoré dozrievali v sudoch, majú zvyčajne intenzívnejší odtieň. Čím je biele víno staršie, tým je jeho farba sýtejšia a často prechádza do hnedých odtieňov. Najlepšie je ochutnávať biele víno v špeciálnych pohároch na biele víno: ideálny pohár má dlhú stopku, aby sa víno teplom ruky nezahrievalo, a má zúžené hrdlo, aby víno prichádzalo čo najmenej do kontaktu so vzduchom. Červené vína, ktoré sa posudzujú v naklonenom pohári, majú tzv. jadro, ktoré pomáha identifikovať oblasť, odrodu alebo výrobnú techniku. Jeho intenzívna farba naznačuje, že víno pochádza z teplých a slnečných oblastí. Mladé červené vína majú na okraji fialový alebo purpurový lesk, ktorý vekom dostáva hnedastý nádych. Takéto vína sa najlepšie podávajú v pohároch na červené víno, ktoré sú väčšie a širšie ako poháre na biele víno.

Zakrúžiť pohárom

Mierne zakrúženie vína v pohári pomáha pri vizuálnom hodnotení - na stenách pohára sa tak vytvárajú pruhy, slzy alebo závoje. Čím pomalšie stekajú zo steny nádoby, tým je kvalita nápoja spravidla lepšia.

Pohár na víno pre biele odrodové vína Sauvignon Blanc Eva Solo

29,20 €

Pohár na víno pre biele odrodové vína Sauvignon Blanc Eva Solo

Eva Solo

Odosielame do 15 pracovných dní

Vinné poháre Huta Julia 4069 6 ks

46,50 €

Vinné poháre Huta Julia 4069 6 ks

Huta Julia

Produkt je dočasne nedostupný

Pohár na víno červené Magnum

34,10 €

Pohár na víno červené Magnum

Eva Solo

Odosielame do 3 pracovných dní

Vôňa povie pravdu

Mierne zakrúženie vínom v pohári slúži aj na to, aby sa naplno prejavila hĺbka vône vína. Mala by sa analyzovať intenzita a komplexnosť, ktorú podporuje dlhé zrenie. V bukete mladých vín sa často objavujú svieže ovocné a kvetinové arómy, zatiaľ čo čím je víno staršie, tým viac dominujú arómy zeme, korenia, dreva alebo živočíšnych vôní.

Správny pohár je základ

Je potrebné si uvedomiť, že plná aróma sa najlepšie uvoľní v pohári, ktorý je prispôsobený vínu. Viac informácií o tom, aký pohár si vybrať, si môžete prečítať tu: Typy pohárov na víno. Ako správne víno podávať?

 
Držiak na fľaše vína Cioso nástenný

99,40 €

Držiak na fľaše vína Cioso nástenný

Blomus

Odosielame do 25 pracovných dní

Vývrtka Parrot Proust

56,50 €

Vývrtka Parrot Proust

A di Alessi

Odosielame do 24 h

Stojan na víno Philippi

55,10 €

Stojan na víno Philippi

Philippi

Odosielame do 2 pracovných dní

poháre na biele víno
karafa na červené víno

Harmonická chuť vína

Na správne posúdenie chuti nápoja je potrebné vziať si do úst veľký hlt a nechať ho voľne prúdiť v ústnej dutine. V ústach sa totiž vnímajú špecifické chuťové vlastnosti. Prvým dojmom je sladkosť nápoja, jeho zaoblenosť a plnosť. Až o niekoľko okamihov neskôr vnímame jeho hlbšiu štruktúru - množstvo trieslovín, ktoré sú zodpovedné za horkosť, kyseliny a množstvo alkoholu. Keď sa víno zahreje v ústach, často sa objavia vône, ktoré predtým neboli vnímateľné čuchom. Veľký význam má rovnováha a harmónia špecifických prvkov vína - čím lepšie víno, tým lepšie vnímaný harmonický celok. Viac o tom, ako sa víno vyrába, si môžete prečítať v článku Od hrozna po fľašu vína. História a druhy vína.

Degustácia v nás často vyvoláva pocity, ktoré sa ťažko vyjadrujú slovami. Naše zmysly pri toľkých podnetoch súčasne nám často neumožňujú presne určiť konkrétne pocity, ale "šiesty zmysel" nám dáva pocítiť skutočné uspokojenie z ochutnávania dobrých vín. V tomto prípade je dôležitý výrok kalifornského vedca Maynarda Amerina, ktorý povedal, že je ľahšie kvalitu rozpoznať ako popísať.

Zistite viac

Ak sa chcete dozvedieť viac o pravidlách skladovania a podávania vína, odporúčame vám náš článok Biele alebo červené? V karafe alebo vo fľaši? Umenie servírovania vína.

Teplomer na fľašu vína Snap

od 11,30 €

Teplomer na fľašu vína Snap

Vacu Vin

1 variant

-10%
Dekantačná karafa Eva Solo s chladiacim podstavcom

116,90 €116,90 €

Dekantačná karafa Eva Solo s chladiacim podstavcom

Eva Solo

Odosielame do 3 pracovných dní

poháre na biele víno
karafa na červené víno
poháre na víno