Nie je to žiadny oriešok - jednoduché recepty na jedlá s orechmi
Nastáva sezóna orechov a s ňou kulinárske príležitosti. Ktoré orechy sú najzdravšie? Prečo by ste ich mali jesť? Na čo môžete použiť vlašské orechy alebo arašidy? Tu je niekoľko orechových receptov nielen na jeseň.
Niekoľko informácií na začiatok - zdravotné výhody orechov
Orechy sú najlepšou voľbou ako zdravé občerstvenie. Je však dôležité nepreháňať to s nimi - sú plné kalórií a tukov, našťastie najmä nenasýtených mastných kyselín, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení. Čo ešte získate konzumáciou orechov? Dodáte telu dostatok bielkovín, pomôžete svojej pokožke a zlepšíte činnosť mozgu. Pridajte k tomu zníženie hladiny zlého cholesterolu v krvi a prevenciu infarktu, a to je stále len zlomok ich skvelých vlastností!
Najzdravšie orechy sú tie, ktoré si kúpite v škrupine a vylúpete si ich sami. Pomocou luskáčika na orechy to nebude ťažké! Samotné vylúpané orechy budú výborným snackom, ale najlepšie je jesť ich v kombinácii s ďalšími potravinami, pretože samé o sebe hlad ľahko neuspokoja. Našťastie, jedál s použitím vlašských, lieskových alebo arašidových orechov je neúrekom. Ukážeme vám niekoľko našich obľúbených receptov.
Domáca arašidová granola
Domáca granola je chutný a zdravý recept na raňajky a jej príprava je taká jednoduchá!
Ingrediencie:
- 2 šálky ovsených vločiek
- ½ šálky ovsených alebo prosných otrúb
- ½ šálky medu
- 3 PL jablkovej šťavy
- 3 PL kokosového alebo repkového oleja
- 2 šálky orechov podľa vlastného výberu (vlašské orechy, lieskové orechy, mandľové lupienky, para orechy)
- voliteľne: ½ šálky sušených brusníc alebo sultánok
Príprava:
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Veľký plech vyložte papierom na pečenie (ak používate silikónovú formu, tento krok vynechajte).
- Do veľkej misy nasypte ovsené vločky, otruby a orechy.
- V malom hrnci rozpustite olej, med a jablkovú šťavu a premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Suché prísady vysypte na obsah hrnca a premiešajte.
- Zmes rovnomerne rozotrite na plech a vložte do rúry.
- Pečte 20-30 minút, po polovici času premiešajte.
- Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Upečená granola by mala byť suchá. Nebojte sa, ak je mäkká - po vychladnutí stvrdne.
- Keď zmes vychladne, vsypte do nej brusnice alebo sultánky a preložte ju do vzduchotesnej nádoby.
- Podávajte s mliekom alebo bielym jogurtom a ovocím.
Hľadáte vhodnú kuchynskú dózu? Prečítajte si náš článok o nádobách na potraviny: Najlepšie nádoby na potraviny: plastové dózy, sklenené poháre alebo plechovky?
Domáce arašidové maslo
Oveľa zdravšie a lacnejšie ako z obchodu a jeho výroba trvá len pár minút. Nižšie je uvedená arašidová verzia, ale môžete použiť aj iné orechy - napríklad vlašské, mandle alebo lieskové (do poslednej verzie stačí pridať kakao a trochu medu a domáca nutella je hotová). Ja do masla nič nepridávam, ak však chcete, pokojne pridajte soľ alebo cukor.
Ingrediencie:
- Šálka nesolených arašidov
a... a je to :)
Príprava: Vložte do misky a pripravte si oriešky:
- Oriešky nasypte do pohára alebo priehradky mixéra s dostatočne vysokým výkonom (s nožmi v tvare písmena S).
- Mixujte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu - dokonale hladkú alebo s malými kúskami orechov.
- Nezabudnite si počas mixovania dať pauzu, keď sa kuchynský robot príliš zahreje, aby ste nespálili motor.
- Maslo preložte do nádoby a uchovávajte v chladničke približne 30 dní.
91,70 €
Dávkovač kukuričných vločiek a müsli Deposito s podstavcom
AdHoc
Odosielame do 3 pracovných dní
Cestoviny s pestom z vlašských orechov a petržlenovej vňate
Keď si predstavíme tradičné jedlá s orechami, pesto je určite jedno z nich. Pritom tradičné zelené pesto sa pripravuje z bazalky a píniových orieškov. Máme pre vás trochu originálnejšiu verziu založenú na petržlenovej vňati a vlašských orechoch. Zaručujem, že je rovnako chutné!
Ingrediencie:
- 1/2 šálky lúpaných vlašských orechov
- zväzok petržlenovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku
- cca. 100 ml olivového oleja
- 4 PL jemne nastrúhaného parmezánu
- soľ a korenie podľa chuti
Príprava:
- Oriešky pražíme na suchej panvici asi 5-6 minút za častého miešania.
- Do mixéra vložte olúpaný cesnak, orechy a nasekanú petržlenovú vňať.
- Mixujte, kým zmes nebude hladká; počas mixovania pomaly prilievajte olivový olej.
- Do rozmixovaných orechov a petržlenovej vňate pridajte parmezán a dochuťte soľou a korením. Dôkladne premiešajte.
- Podávajte s cestovinami, najlepšie penne, alebo ako pastu na sendviče.
Viac informácií o tom, ako pripraviť cestoviny a aký druh použiť na prípravu pokrmu, nájdete v článku: Ako pripraviť cestoviny? Talianska pochúťka na 5 spôsobov.
Orechový likér
Domáci orechový likér chutí oveľa lepšie ako ten z obchodu a vyžaduje si len chvíľku práce a pár ingrediencií. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a zachyťte chuť vlašských orechov do aromatického nápoja.
Ingrediencie:
- 7-8 zelených vlašských orechov (najlepšie nazbieraných v júli)
- 2-3 lyžice cukru
- ½ litra čistej vodky
Príprava:
- Oriešky nakrájajte nadrobno. Najlepšie je to urobiť v mixéri alebo v rukaviciach, ak to robíte ručne, pretože zelené orechy silno púšťajú farbu.
- Vložte ich do pohára a zalejte alkoholom.
- Tekutinu preceďte a nalejte do fľaše, zatiaľ čo orechy vyberiete a prisypete cukor, aby ste vytvorili sirup.
- Keď je sirup hotový, spojte ho s obsahom fľaše a odložte ho aspoň na 2 týždne (alebo radšej aj na niekoľko mesiacov).
Aby váš vlastnoručne vyrobený nápoj vyzeral ešte lepšie, vyberte si správne poháriky na vodku. Na zdravie
Jednoduchý orechový koláč
Každý pozná recept na orechový koláč. Odporúčam ten najjednoduchší možný - koláč je výborný, príprava trvá chvíľu a chutí senzačne!
Ingrediencie: 1:
- ⅔ šálky pšeničnej múky
- šálka mletých vlašských alebo lieskových orechov
- polovica kocky masla
- ¾ šálky cukru
- 5 vajec
- čajová lyžička prášku do pečiva
Príprava:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Oddeľte žĺtky od bielkov.
- Žĺtky vyšľaháme s maslom a cukrom a bielky vyšľaháme do tuhej peny.
- Do žĺtkovej zmesi pridáme prášok do pečiva, orechy a preosiatu múku a dôkladne premiešame.
- Potom do zmesi veľmi opatrne vmiešajte stierkou bielky.
- Zmes nalejte do silikónovej formy alebo formy vyloženej papierom na pečenie a pečte približne 40 minút.
Koláč podľa potreby ozdobíme polevou alebo orechmi. V našom článku tu nájdete návod ako ozdobiť koláč či tortu.
Ak chcete orechy podávať samostatne ako občerstvenie, stavte na krásne a praktické misky. alebo podnosy. Prehľad príslušenstva z ponuky FormAdore nájdete v článku: Na čom podávať občerstvenie? Podnosy, taniere a misky.